e-Skills Week 2010: μια πρωτοβουλία για τις ψηφιακές δεξιότητες στην Ευρώπη

Στην ανάπτυξη και την πρόοδο του κλάδου των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ευρώπη, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των νέων και των εργαζόμενων στις ψηφιακές δεξιότητες αποσκοπεί η πρωτοβουλία 'e-Skills Week 2010' των οργανισμών DigitalEurope (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών) και European Schoolnet, την οποία υποστηρίζει στην Ελλάδα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Η πρωτοβουλία 'e-Skills Week 2010' περιλαμβάνει μία σειρά από προγραμματισμένες ενέργειες δημοσιότητας που θα πραγματοποιηθούν σε 20 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία και Τσεχία) με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, και ειδικότερα των νεων, σχετικά με την αυξανόμενη ζήτηση επαγγελματιών με υψηλή εξειδίκευση σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)

Οι δημόσιες αρχές, οι επιχειρήσεις του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), καθώς και τα σχολεία και οι μαθητές εργάζονται από κοινού για να οργανωθούν μια σειρά από ενέργειες, εκπαιδευτικά σεμινάρια, επισκέψεις σχολείων, και διαγωνισμοί για να υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα των δεξιοτήτων ΤΠΕ στη σημερινή κοινωνία και το ευρύ φάσμα ευκαιριών απασχόλησης στην κλάδο. Η εκστρατεία αποσκοπεί στην αύξηση των δεξιοτήτων ΤΠΕ μεταξύ των επαγγελματιών και στην ενθάρρυνση περισσότερων νέων να επιλέξουν σταδιοδρομία και σπουδές που έχουν σχέση με τις ΤΠΕ.

Η πρωτοβουλία 'e-Skills Week 2010' εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής e-skills της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση για τις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναμένεται δε να συμμετέχεουν περίπου 300.000 άτομα σε περισσότερες από 100 εκδηλώσεις. Η κεντρική εκδήλωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 5 Μαρτίου 2010 στο Αννόβερο, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J. Baroso και των αρμόδιων Επιτρόπων, ενώ οι εκδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο θα συνεχιστούν μέχρι και το τέλος Απριλίου 2010.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, στηρίζοντας έμπρακτα και με συνέπεια την ανάπτυξη και την πρόοδο του κλάδου των ΤΠΕ στην Ελλάδα, συντονίζει ως εθνικός εταίρος τις δράσεις 'e-Skills Week 2010' σε εθνικό επίπεδο. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν προπαρασκευαστικές συναντήσεις εργασίας (workshops), κεντρική εκδήλωση, ενέργειες δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης του κοινού, κ.ά.

Οι δραστηριότητες-εκδηλώσεις αυτές έχουν στόχο τη διαβούλευση με τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς στην Ελλάδα, ώστε να προσδιοριστεί μια εθνική στρατηγική για τις ψηφιακές δεξιότητες. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον αντίστοιχο εθνικό εταίρο της Κύπρου, ο ΣΕΠΕ στοχεύει στο να δημιουργηθεί περιφερειακή αντίστοιχη πολιτική, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν σε κοινή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στον δικτυακό τόπο του ΣΕΠΕ http://www.sepe.gr/gr/eSkillsWeek καθώς και στον ευρωπαϊκό δικτυακό τόπο για την πρωτοβουλία 'e-Skills Week 2010' http://eskills-week.ec.europa.eu.

Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας ιδρύθηκε το 1995 από επιχειρήσεις πληροφορικής με σκοπό την ενίσχυση του κλάδου και τη δημιουργία ισχυρών δεσμών συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των εταιριών - μελών του. Σήμερα εκπροσωπεί 400 επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% του συνολικού κύκλου εργασιών της εγχώριας αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και παρέχουν εργασία σε περισσότερους από 100.000 εργαζομένους.

Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (DIGITALEUROPE), του Παγκοσμίου Συνδέσμου Τεχνολογίας και Υπηρεσιών Πληροφορικής (WITSA) και της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), ο ΣΕΠΕ βρίσκεται στην αιχμή των διεθνών εξελίξεων με αποκορύφωμα την επιτυχή διοργάνωση του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής (World Congress on Information Technology 2004), που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2004 στην Αθήνα.