Α.Π.Θ.έματα έρευνας: μια νέα έκδοση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Την περιοδική ενημερωτική έκδοσή της με τον τίτλο 'Α.Π.Θ.έματα έρευνας' εγκαινίασε πριν από λίγο καιρό η Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το ΑΠΘ, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας αλλά και των Βαλκανίων, με 12 σχολές και 42 τμήματά, επιχειρεί με αυτή την έκδοση να καλύψει ένα κενό στην ενημέρωση του ευρύτερου κοινού της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, σε θέματα επιστήμης και έρευνας, προβάλλοντας τις ερευνητικές δραστηριότητες του πανεπιστημίου.

Τα περιεχόμενα του πρώτου τεύχους περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων θέματα όπως: 'Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ένας υπολογιστής από την αρχαιότητα', 'Η αυτοβοήθεια ως εναλλακτική πρόταση στη αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων', 'Δημιουργία ενός Εδαφολογικού Εργαστηρίου στο νομό Ηλείας', 'Έρευνα στο Α.Π.Θ. για το ελληνικό μέλι', 'Γέφυρες τεχνολογίας για τις 'νήσους στη θάλασσα των ακουόντων'', 'Η πρώτη Formula Student του Α.Π.Θ.', 'Το δίκτυο σεισμογράφων του Α.Π.Θ.: Ο ρόλος του στην άμεση ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας και οι μελλοντικές προοπτικές του' κ.ά.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Σταύρο Πανά, Αντιπρύτανη και Πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ., 'επειδή έχει διαπιστωθεί ότι η κοινωνία ενημερώνεται σπάνια -και όταν συμβαίνει αυτό γίνεται με αποσπασματικό τρόπο- για τα θέματα επιστήμης και έρευνας (π.χ. κάποια παγκόσμια βραβεία και ορισμένες διεθνείς επιτυχίες του Α.Π.Θ. δυστυχώς πέρασαν απαρατήρητες), το πανεπιστήμιό μας, ως Δημόσιο Πανεπιστήμιο, ελπίζει να καλύψει εν μέρει την ανάγκη αυτή, μέσω των περιοδικών εκδόσεων της εφημερίδας μας. Επίσης, πιστεύουμε ότι η διάχυση της ενημέρωσης αυτής στην κοινωνία, θα οδηγήσει ενδεχομένως και στην περαιτέρω αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξάγεται -και είναι πάρα πολλά- στους κόλπους του.'

Σημειώνεται πως το Α.Π.Θ. είναι το μόνο ελληνικό πανεπιστήμιο που καλύπτει το σύνολο σχεδόν των επιστημονικών αντικειμένων. Με 12 σχολές, 42 προπτυχιακά τμήματα, 73.000 εγγεγραμμένους φοιτητές, 61 μεταπτυχιακά τμήματα με 4.600 μεταπτυχιακούς φοιτητές σε προγράμματα εξειδίκευσης και 3.605 υποψήφιους διδάκτορες, το Α.Π.Θ. συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλυτέρων της Ευρώπης, ενώ παρουσιάζει έντονη ερευνητική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτισμική δράση.

Η Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ. χαράσσει και διαχειρίζεται τη στρατηγική της έρευνας που συντελείται στους κόλπους του. Κάθε χρόνο, η Επιτροπή Ερευνών χρηματοδοτεί βραβεία αριστείας και υποτροφίες διδακτόρων και μεταδιδακτόρων, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, επιστημονικά συνέδρια, ενώ πιστοποιεί με ISO εργαστήρια. Επίσης διαχειρίζεται τον Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας και ενισχύει την ανάπτυξη υποδομών υποστήριξης της έρευνας και καινοτομίας.

Σε πρόσφατη μάλιστα ανακοίνωση της, η Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ επισημαίνει ότι, παρά τις περιορισμένες ροές κοινοτικών κονδυλίων, το 2009 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 50 εκατ. ευρώ, προσβλέποντας μάλιστα σε κύκλο εργασιών ύψους 65 εκατ. για το 2010. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής καθ. Σ. Πανά 'Περίπου 60% των ερευνητικών κεφαλαίων του ΑΠΘ προέρχονται από την ΕΕ, περιλαμβανομένων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, σχεδόν το 30% από οργανισμούς και εταιρείες και μόνο το 10% από δημόσιους εθνικούς πόρους. Την τριετία 2006-2008 υλοποιήθηκαν 3.500 ερευνητικά έργα, σε συνεργασία με 1.800 εταίρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με συμμετοχή 1.340 μελών προσωπικού του ΑΠΘ και 18.000 εξωτερικούς συνεργάτες και μεταπτυχιακούς φοιτητές.'