e-Thermal Energy Saving System: Σύστημα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια

Δεδομένης της δραματικής μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων των συμβατικών πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια, είναι ορατές οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής αλλά και στο περιβάλλον, στο άμεσο μέλλον. Η κατανάλωση θερμικής ενέργειας στα κτίρια αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους του προβλήματος, καθώς τα περισσότερα κτίρια, είτε λόγω παλαιότητας, είτε λόγω κατασκευής, σπαταλούν σημαντικά ποσά ενέργειας.

Το σύστημα e-Thermal Energy Saving System, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την ελληνική εταιρεία Energy-Sp, στηρίζεται στην καινοτόμο 'Μέθοδο P-BEDS' και αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει εποικοδομητικά στη διαχρονική επιμόρφωση των ερευνητών και μηχανικών καθώς και στην εκπαίδευση των μαθητών/σπουδαστών. Πρόκειται για μέθοδο που αποκωδικοποιεί την ενεργειακή συμπεριφορά των μονάδων παραγωγής θερμότητας και των κτιρίων, και στηρίζεται σε μετρήσιμα στοιχεία. Το σύστημα αποτελείται από τρία υποσυστήματα:

Το e-Thermal Energy Saving System in Building επικεντρώνεται: α) στην αναγνώριση των 'κτιρίων-στόχων' (κτίρία με μεγάλη κατανάλωση θερμικής ενέργειας), την καταγραφή των ενεργειακών δεικτών των κτιρίων και την ενεργειακή χαρτογράφηση των κτιρίων, διαθέτοντας ένα πλήρες διαγνωστικό σύστημα στους μηχανικούς β) την ορθολογική διαχείριση της ενέργειας σε ό,τι αφορά τα θερμικά φορτία των κτιρίων, τη θερμική άνεση των χρηστών και την αυτονομία των θερμαινόμενων χώρων, γ) την επιτήρηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και των μονάδων παραγωγής θερμικής ενέργειας.

Το e-Thermal Energy Saving System in Building Chains αναφέρεται σε ομάδες κτιρίων (όπως είναι, για παράδειγμα, τα κτίρια ενός οργανισμού ή μιας περιοχής). Στο πλαίσιο του υποσυστήματος αυτού, οι ενεργειακές πληροφορίες που καταγράφονται από το e-Energy Saving System in Building για κάθε κτίριο επεξεργάζονται σε επίπεδο συγκριτικής αξιολόγησης από ειδικό λογισμικό. Βάσει των αποτελεσμάτων, τα κτίρια κατατάσσονται ενεργειακά και ιεραρχούνται οι προτεραιότητες και οι επεμβάσεις.

Τέλος, το e-Thermal Energy Training System in Building επιτρέπει στους χρήστες του να παρακολουθούν την ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων και των μονάδων παραγωγής θερμικής ενέργειας ή να διεξάγουν πραγματικές πειραματικές ασκήσεις και δοκιμές, μέσω του Διαδικτύου. Οι χρήστες του συστήματος μπορεί να είναι μαθητές, σπουδαστές ή ερευνητές, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα επιλογής γλώσσας. Το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε κτίριο οποιασδήποτε χρήσης και να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις αυτου ή ακόμη να λειτουργήσει αυτόνομα ως e-Energy School, οι εγκαταστάσεις του οποίου, δομικές, μηχανολογικές και περιβάλλοντος χώρου, είναι κατασκευασμένες ώστε να είναι δυνατή η άμεση αντικατάσταση μέρους ή του συνόλου αυτού.

Το e-Energy School μπορεί να αξιοποιηθεί και ως χώρος δοκιμών για δομικά υλικά και ηλεκτρομηχανολογικές συσκευές που οι κατασκευαστές θα μπορούν να εγκαθιστούν για ορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να καταγραφεί και να αποτιμηθεί η ενεργειακή συμπεριφορά τους. Παράλληλα, το e-Energy School, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ερευνητές για τη μελέτη της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου σε σχέση με το κλίμα και το μικροκλίμα του κτιρίου.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Πρεβεζάνο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Energy-Sp, το e-Thermal Energy Saving System με τα υποσυστήματά του είναι ένα πλήρες και αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο, η αξία του οποίου έχει αποδειχθεί, με μετρήσιμα στοιχεία, στα κτίρια που εφαρμόσθηκε. Μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τύπο κτιρίου που χρησιμοποιεί μονάδα παραγωγής θερμότητας (κατοκίες, γραφεία, ξενοδοχεία, βιομηχανικά κτίρια κ.λπ.) καθώς και να αξιοποιηθεί από διαφορετικές ομάδες χρηστών (πολιτεία, δήμοι, ιδιώτες), συμβάλλοντας στη δραστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην πληρέστερη κατανόηση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων και στον επαναπροσδιορισμό των ενεργειακών υπηρεσιών.

Η μέθοδος P-BEDS έχει εφαρμοστεί ήδη σε περισσότερα από 300 κτίρια στην Ελλάδα και την Αμερική, ενώ έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το σχετικό δικτυακό τόπο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και για μια παρουσίαση demo της εφαρμογής.

Μάθετε Περισσότερα