Ελληνικά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον

19.11.2007

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ), υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) φέρνει για δεύτερη φορά στην Ελλάδα τον ευρωπαϊκό θεσμό των Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον. Ο ΠΑΣΕΠΠΕ, ως εθνικός συντονιστής των αντίστοιχων ευρωπαϊκών βραβείων (European Business Awards for the Environment), προσκαλεί τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να υποβάλουν προτάσεις για τη συμμετοχή τους μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2007.

Σκοπός των ελληνικών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον είναι να δοθεί η δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στον ευρωπαϊκό αυτό θεσμό, αναδεικνύοντας τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης. Τα ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον ξεκίνησαν το 1987 και διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο εάν έχουν προταθεί από θεσμοθετημένα βραβεία στη χώρα που εδρεύουν.

Οι τέσσερις κατηγορίες στις οποίες θα διαγωνισθούν οι υποψήφιες επιχειρήσεις είναι:
- Βραβείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (Management award for sustainable development)
- Βραβείο Οικολογικού Προϊόντος (Product Award for sustainable development)
- Βραβείο Καθαρής Τεχνολογίας (Process award for sustainable development)
- Βραβείο Αειφόρου Κατασκευής (Award for sustainable construction)

Τα κριτήρια αξιολόγησης των επιχειρήσεων για τις τρεις πρώτες κατηγορίες έχουν αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ενώ για την τέταρτη κατηγορία υπεύθυνη είναι η Ομάδα Έργου του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου 'Αειφόρος Κατασκευή στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα μέσω της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντων' - SUSCON (LIFE Περιβάλλον).

Την Επιτροπή αξιολόγησης των ελληνικών Βραβείων απαρτίζουν εκπρόσωποι των Υπουργείων ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Ανάπτυξης, του ΣΕΒ, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ.ά. Η διαδικασία αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο 2008, οπότε και θα ανακοινωθούν οι βραβευθείσες επιχειρήσεις, οι οποίες αυτόματα συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά Βραβεία. Η τελετή απονομής των βραβευμένων ελληνικών επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθεί το Μάιο 2008 στην Αθήνα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος και στη σχετική ιστοσελίδα της ΕΕ. Επιπλέον, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ΠΑΣΕΠΠΕ (τηλ.: 210 8232703, e-mail: info@paseppe.gr).