Εκδηλώσεις της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών (HTCI) στις ΗΠΑ

09.11.2007

Ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι εκδηλώσεις που οργάνωσε η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών (HTCI) στις ΗΠΑ, με θέμα 'Re-discover Greece: Technology - Innovation - Business'. Οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη, εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος 'US University and Business Roadshow' που έχει σχεδιάσει και συντονίζει το HTCI.

Στόχος των εκδηλώσεων ήταν να γίνουν γνωστές οι ευνοϊκές τεχνολογικές και επιχειρηματικές συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον στον ελληνικό χώρο, προκειμένου να επιτευχθεί η προσέλκυση αποφοίτων από τα Πανεπιστήμια της Αμερικής, ερευνητών και καθηγητών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας καθώς επίσης και επιχειρηματιών και ιδιωτικών κεφαλαίων. Οι εκδηλώσεις υποστηρίχθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Εξωτερικών, και πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς της Ελλάδας και των ΗΠΑ, τους Συλλόγους Ελλήνων Φοιτητών του Πανεπιστημίου Columbia και του ΜΙΤ, ενώ σε αυτές συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες της Ελληνικής ομογένειας.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας του HTCI είναι αναγκαία, σύμφωνα με το Διευθυντή του HTCI, Καθηγητή Βασίλη Μακιό, η συνεπής και συνεχής προβολή των ευκαιριών που παρουσιάζονται στη χώρα καθώς και η ουσιαστική παροχή κινήτρων. 'Το HTCI', καταλήγει, 'θα συνεχίσει σε βάθος χρόνου την πρωτοβουλία αυτή και όραμά μας είναι να είμαστε παρόντες, όταν η Ελλάδα εδραιωθεί στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας'.

Οι παρουσιάσεις προσέλκυσαν πολλούς επισκέπτες, θέτοντας νέες βάσεις επικοινωνίας με την αμερικανική ακαδημαϊκή κοινότητα. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, η ελληνική αποστολή πραγματοποίησε συναντήσεις με σημαντικές προσωπικότητες του επιχειρηματικού και επιστημονικού κόσμου. Επίσης, τα στελέχη του HTCI επισκέφθηκαν το πανεπιστήμιο Northeastern στη Βοστόνη, όπου συναντήθηκαν με στελέχη της διοίκησης, τους Έλληνες καθηγητές του πανεπιστημίου κ.ά.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών (HTCI) είναι μια υποστηριζόμενη δραστηριότητα υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία και ανάπτυξη ανταγωνιστικών τεχνολογικών συνεργατικών σχηματισμών σε εξαγωγικά προσανατολισμένους τομείς της βιομηχανίας με υψηλές γνωσιακές απαιτήσεις. Οι επιλεγμένοι συνεργατικοί σχηματισμοί αποτελούνται κατά κύριο λόγο από ΜμΕ και έχουν ιδρυθεί σε τομείς όπου η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επιτύχει στο προσεχές μέλλον ένα διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενώ τα αντίστοιχα μέλη των συνεργατικών σχηματισμών μπορούν να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά και, μακροπρόθεσμα, να γίνουν διεθνείς πρωταγωνιστές στους αντίστοιχους τομείς της βιομηχανίας. Tο πρώτο τεχνολογικό cluster που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας HTCI είναι το Κέντρο Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής. Πρόκειται για τεχνολογικό συνεργατικό σχηματισμό που συγκεντρώνει, κάτω από την ίδια στέγη, 15 αναπτυσσόμενες ελληνικές και ξένες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μικροηλεκτρονικής σχεδίασης ημιαγωγών (chip design) και ενσωματωμένων συστημάτων.

Μάθετε Περισσότερα