Προκήρυξη για συντονισμό των πολιτικών έρευνας στην Ευρώπη

07.11.2007

Η διακρατική συνεργασία για την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών για την έρευνα, η αξιολόγηση εθνικών και περιφερειακών πρωτοβουλιών και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της νέας προκήρυξης του προγράμματος 'Υποστήριξη της Συνεκτικής Ανάπτυξης των Πολιτικών Έρευνας' (Ειδικό Πρόγραμμα 'Ικανότητες', 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο) που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Η προκήρυξη έχει προϋπολογισμό 7,5 εκατ. ευρώ και καταληκτική ημερομηνία την 6η Μαρτίου 2008. Απευθύνεται σε δημόσιους φορείς από κράτη μέλη ή συνδεδεμένες χώρες της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για την προετοιμασία και την υλοποίηση πολιτικών έρευνας σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο. Δεν αποκλείεται ωστόσο η επιπλέον συμμετοχή άλλων οργανισμών, όπως βιομηχανίες, ερευνητικά κέντρα, ευρωπαϊκοί οργανισμοί, κ.ά.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων καλύπτει τις θεματικές περιοχές:
- Ανάπτυξη/Συνδυασμός πολιτικών έρευνας (developing R&D policy mix)
- Διαμόρφωση πλαισίου για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων για την έρευνα
- Ενθάρρυνση συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, Ενίσχυση της μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ δημόσιων ερευνητικών οργανισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων
- Διαμόρφωση/αξιοποίηση κινήτρων για την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων για την έρευνα
- Εκσυγχρονισμός της διοίκησης ερευνητικών κέντρων/πανεπιστημίων
- Ενίσχυση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας και της διατομεακής κινητικότητας για τους εργαζόμενους στην έρευνα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο των έργων θα πραγματοποιηθούν δράσεις όπως: αναλύσεις εθνικών και περιφερειακών πολιτικών, ανταλλαγή προσωπικού, δράσεις δικτύωσης, από κοινού διαβουλεύσεις, αξιολόγηση του αντίκτυπου των πολιτικών, διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής, σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων για τη μεταφορά γνώσης/εμπειρίας, ευρεία διάχυση αποτελεσμάτων, κ.ά. Πρόκειται για έργα συντονισμού (coordination actions) με χρηματοδότηση που μπορεί να ανέλθει έως 100%.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, Γεωργία Τζένου, τηλ.: 210 7273965, e-mail: tzenou@ekt.gr