1ος Διαγωνισμός Επιστημονικού Πειράματος 'Μάγοι της Επιστήμης'

O 1ος Διαγωνισμός Επιστημονικού Πειράματος 'Μάγοι της Επιστήμης', όπου επιστήμονες και εκπαιδευτικοί θα παρουσιάσουν πρωτότυπες ιδέες επιστημονικών πειραμάτων στο ευρύ κοινό, και ειδικότερα σε νέους και παιδιά, διοργανώνεται από το Κέντρο Εφαρμοσμένου Βιομηχανικού Σχεδιασμού (CAID, Centre of Applied Industrial Design), το Φεβρουάριο του 2008.

Στόχος του Διαγωνισμού είναι να προσελκύσει την προσοχή των νέων σχετικά με την επιστήμη, να εξάψει την περιέργεια των παιδιών για το πείραμα και τη γνώση και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στο επιστημονικό γίγνεσθαι. Ο διαγωνισμός θα επιβραβεύσει τους ταλαντούχους νέους επιστήμονες, θα παρακινήσει τους καθηγητές στην αναζήτηση πρωτότυπων τρόπων διδασκαλίας, θα ενημερώσει τους γονείς για τον επιστημονικό προσανατολισμό των παιδιών και θα 'μαγέψει' τα παιδιά με εργαλείο την επιστημονική αλήθεια.

Επιστήμονες, δάσκαλοι και καθηγητές από όλη την Ελλάδα καλούνται, λοιπόν, να σκεφτούν και να εκτελέσουν πρωτότυπα πειράματα, ώστε να εξηγήσουν επιστημονικά φαινόμενα και θεωρίες με εύσχημο τρόπο, χρησιμοποιώντας απλά μέσα και καθημερινά αντικείμενα. Καλύπτονται τα επιστημονικά πεδία: φυσική, χημεία, μαθηματικά, μηχανική, βιολογία, γεωλογία, περιβάλλον, φυτολογία, νέες τεχνολογίες και πληροφορική.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 30 Ιανουαρίου 2008. Η αξιολόγηση θα γίνει σε δύο στάδια: αρχικά θα επιλεχθούν οι πιο πρωτότυπες ιδέες που θα παρουσιαστούν στο Διαγωνισμό, και στη συνέχεια, ειδική επιτροπή, απαρτιζόμενη από επιστήμονες, καθηγητές, παιδαγωγούς, δημοσιογράφους και γονείς, θα επιλέξουν τους τελικούς νικητές. Κριτήρια αξιολόγησης είναι η επιστημονική αξιοπιστία, η μεταδοτικότητα, η πρωτοτυπία και η δημιουργικότητα.

Κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες θα συνομιλήσουν με το κοινό και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις. Παράλληλα, θα προβληθούν επιστημονικές ταινίες, και θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια, εκθέσεις επιστημονικών βιβλίων και CD, 'επιστημονικά καφέ' και άλλες δράσεις που συνδυάζουν το παιχνίδι και τη μάθηση. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το ευρύ κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες και η αίτηση συμμετοχής είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του CAID.

Μάθετε Περισσότερα