Ξεκίνησαν τα πρώτα έργα με χρηματοδότηση καταμερισμού του κινδύνου

05.11.2007

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) ανακοίνωσαν τα πρώτα έργα που θα χρηματοδοτηθούν με το νέο Όργανο Χρηματοδότησης Καταμερισμού του Κινδύνου (Risk Sharing Finance Facility-RSFF). Πρόκειται για επτά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 359 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας. Η προώθηση των τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας είναι μια από τις έξι βασικές προτεραιότητες της ΕΤΕ.

Η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της ΕΤΕ για τη χρηματοδοτική διευκόλυνση καταμερισμού του κινδύνου υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2007, με στόχο τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, ιδιαίτερα των έργων εκείνων που, λόγω του αυξημένου ρίσκου, δυσκολεύονται να προσελκύσουν επενδυτές. Σημειώθηκε έντονο ενδιαφέρον από πολλούς τομείς προτεραιότητας των στόχων της Λισαβόνας, καθώς και από τις Ευρωπαϊκές Τεχνολογικές Πλατφόρμες και τις Κοινές Τεχνολογικές Πρωτοβουλίες.

Δύο από τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του οργάνου χρηματοδότησης καταμερισμού του κινδύνου αφορούν τα εργοστάσια ηλιακής θερμικής ενέργειας στην Ισπανία, Andasol και Solucar, τα οποία θα λάβουν τα ποσά των 120 εκ. ευρώ και 50 εκ. ευρώ αντίστοιχα. Η επίσης ισπανική εταιρεία Abengoa που δραστηριοποιείται σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (βιοαιθανόλη, υδρογόνο και κυψέλες καυσίμων) θα χρηματοδοτηθεί με 49 εκ. ευρώ.

Η αυστριακή εταιρεία AVL που ασχολείται με την τεχνολογία κινητήρων και συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Τεχνολογική Πλατφόρμα ARTEMIS, θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 30 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη 'καθαρών' και αποδοτικών συστημάτων μετάδοσης κίνησης, καθώς και για έρευνα σχετικά με τις τεχνολογίες καυσίμων υδρογόνου.

Με το ίδιο ποσό (30 εκ. ευρώ) θα χρηματοδοτηθεί και η γερμανική εταιρεία Eberspacher, για την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνάς της στην τεχνολογία εξατμίσεων και στα συστήματα θέρμανσης για αυτοκίνητα και φορτηγά.

Από τον τομέα της βιοτεχνολογίας, θα χρηματοδοτηθεί η ισπανική εταιρεία Zeltia, με 30 εκ. ευρώ, για την ανάπτυξη φαρμάκων κατά του καρκίνου. Η εταιρεία εξειδικεύεται στην έρευνα σπάνιων ή 'ορφανών' ασθενειών, τομέας που δεν προσελκύει εύκολα τους επενδυτές.

Τέλος, θα χρηματοδοτηθεί ένα καινοτόμο έργο για την ενίσχυση των ερευνητικών δραστηριοτήτων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Πρόκειται για ένα σχήμα που θα επιτρέπει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τομέα να παραχωρούν τα πνευματικά τους δικαιώματα με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) στην εταιρεία Deutsche Leasing, προκειμένου να εξασφαλίσουν πόρους για την έρευνα.

Οι χρηματοδοτικές προτεραιότητες της ΕΤΕ κινούνται σε έξι βασικούς άξονες: Συνοχή και σύγκλιση, Υποστήριξη των ΜΜΕ, Περιβαλλοντική βιωσιμότητα, Εφαρμογή της πρωτοβουλίας i2i, Ανάπτυξη διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και ενέργειας (TENs) και Βιώσιμη, ανταγωνιστική και ασφαλής ενέργεια.