Έκθεση για την εικόνα του/της επιστήμονα στην Ελλάδα 1900-1980

Φωτογραφίες επιστημόνων που δούλεψαν σε ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας την περίοδο 1900-1980 εκτίθενται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη από τις 11 Οκτωβρίου μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2007. Στην έκθεση 'Η εικόνα του/της επιστήμονα στην Ελλάδα, 1900-1980. (Εν)τοπισμένες ταυτότητες - ταυτότητες τόπων' αποτυπώνονται οι μεταβαλλόμενες συνθήκες έρευνας και διδασκαλίας, ειδικά στον τομέα των φυσικών επιστημών, καθώς ο ρόλος ανδρών και γυναικών επιστημόνων τον 20ο αιώνα στην Ελλάδα.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από αρχεία πανεπιστημίων (π.χ. Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), συλλογές ιδρυμάτων (π.χ. Μουσείο Μπενάκη, Ε.Λ.Ι.Α.), αρχεία ιδιωτών συλλεκτών (π.χ. Νίκος Πολίτης, Αρης Παπατζήκας) και πολυάριθμα προσωπικά αρχεία καθηγητών και παλιών φοιτητών. Την επιμέλεια υπογράφουν οι Σάσα Λαδά, Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου και Στέργιος Καράβατος. Η έκθεση συνοδεύεται από πλήρη κατάλογο με πλούσιο εικονογραφικό υλικό και επιστημονικά κείμενα.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί και στην Αθήνα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα, τηλ: 210 7273700), από τις αρχές Δεκεμβρίου 2007 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2008, κατόπιν πρόσκλησης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.