40 εκατ. ευρώ στην κοινή πρόσκληση Security-ICT του 7ου ΠΠ

Η κοινή πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τις θεματικές περιοχές 'Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ICT)' και 'Ασφάλεια (Security)' του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο, με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ, παρουσιάστηκε σε πρόσφατη ημερίδα στην Αθήνα. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ (Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα Security), σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα ICT), υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dr Angelo Marino (Γ.Δ. 'Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Επικοινωνίας') παρουσίασε την πρόσκληση υποβολής προτάσεων, τα θεματικά πεδία που χρηματοδοτούνται, τα μέσα υλοποίησης και τα κριτήρια αξιολόγησης. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων είναι η 29η Νοεμβρίου 2007 και τα πρώτα συμβόλαια των επιτυχημένων έργων αναμένεται να υπογραφούν το δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Ο Εθνικός Εκπρόσωπος για το πρόγραμμα Security καθηγητής Γ. Πάγκαλος επεσήμανε πως η συγκεκριμένη θεματική περιοχή θα χρηματοδοτηθεί με περίπου 1,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2007-2013. Στην πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων δέκα χωρών σε μέγεθος του προϋπολογισμού εγκεκριμένων προτάσεων.

Ο Εθνικός Εκπρόσωπος για το πρόγραμμα ICT καθηγητής Π. Γρουμπός παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για την ελληνική συμμετοχή στην πρώτη πρόσκληση του προγράμματος. Ελληνικοί οργανισμοί συμμετείχαν σε 135 υποβαλλόμενες προτάσεις ως συντονιστές και σε 658 ως εταίροι. Οι επιτυχημένες προτάσεις με ελληνική συμμετοχή ανέρχονται σε 85 (ποσοστό 27% ελληνικής συμμετοχής στο σύνολο των επιτυχημένων προτάσεων) και η εγκεκριμένη χρηματοδότηση προς τους φορείς της χώρας μας σε 53.246 Κευρώ.

Στην ημερίδα παρευρέθηκε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) Δρ Παναγιώτης Τριμίντζιος, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις του οργανισμού που λειτουργεί από το 2004 στο Ηράκλειο Κρήτης. Τέλος, εκπρόσωποι του Δικτύου Πράξη και του ΕΚΤ αναφέρθηκαν σε οικονομικά και νομικά θέματα του 7ου ΠΠ, καθώς και στις δράσεις τους για την υποστήριξη των ελληνικών ερευνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων.

Οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του Δικτύου ΠΡΑΞΗ.

Περισσότερες πληροφορίες:
Δίκτυο ΠΡΑΞΗ
Τηλ: 210 3607690, Fax: 210 3636109
e-mail: ncp@help-forward.gr
http://www.help-forward.gr