Διεθνές Συνέδριο για την έρευνα & καινοτομία στην Κίνα

Διεθνές Συνέδριο με θέματα 'Ανασκόπηση του Εθνικού Συστήματος Καινοτομίας της Κίνας' και 'Κίνα και Παγκοσμιοποίηση της Έρευνας και Ανάπτυξης' πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Πεκίνο. Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον ΟΟΣΑ (Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης), το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας και το Ινστιτούτο Επιστημών και Πολιτικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Tsinghua.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε από τη Γραμματεία του ΟΟΣΑ η πρώτη έκθεση του Οργανισμού για την ανασκόπηση του εθνικού συστήματος καινοτομίας στην Κίνα. Στην έκθεση αυτή σημειώνεται η εξαιρετική οικονομική απόδοση της Κίνας τα τελευταία 30 χρόνια, ενισχυμένη από την πολιτική της ανοιχτής οικονομίας (open door policy), καθώς και η σημαντική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, επισημαίνονται και προβλήματα όπως η άνιση κατανομή του εισοδήματος, οι αλλαγές στη σύνθεση του πληθυσμού, η εσωτερική μετανάστευση, η μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και πρώτων υλών, η ανάπτυξη εξαγωγών προϊόντων που βασίζονται στο χαμηλό κόστος εργασίας κ.ά. Τέλος, η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της υιοθέτησης ενός ικανού θεσμικού πλαισίου που να ενθαρρύνει την Επιστήμη και Τεχνολογία (Ε&Τ), την έρευνα και την καινοτομία.

Ο ΟΟΣΑ έχει υποβάλει σημαντικές εισηγήσεις σχετικά με την προώθηση του στόχου που έχει θέσει η Κίνα να γίνει μια χώρα βασισμένη στην καινοτομία μέχρι το 2020, προτείνοντας βήματα όπως η βελτίωση του πλαισίου ανάπτυξης της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογίας, η ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων, η ανάδειξη έμπειρων ερευνητών, η οργάνωση των κατάλληλων διαχειριστικών οργάνων και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της βιομηχανίας και της επιστημονικής κοινότητας.

Στις εισηγήσεις που ακολούθησαν συζητήθηκαν θέματα όπως η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού Ε&Τ, η παγκοσμιοποίηση της Ε&Τ, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές καινοτομίας στην Κίνα και τα εμπόδια στη συνεργασία ξένων και κινεζικών εταιρειών τα οποία εντοπίζονται κυρίως στην ελλιπή προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας.

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου το πόρισμα της έκθεσης του ΟΟΣΑ αποτέλεσε τη βάση για την πρακτική αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της κινεζικής αγοράς. Ήταν ομόφωνη η άποψη ότι η Κίνα βρίσκεται σε καλή πορεία σε τεχνολογικά θέματα και ζητήματα καινοτομίας, όμως χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια καθώς δεν έχει ακόμη αναπτύξει, σε μεγάλο βαθμό, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Υπογραμμίστηκαν θετικά στοιχεία όπως το καλό εκπαιδευτικό σύστημα, οι υφιστάμενες κρατικές πολιτικές που προωθούν την καινοτομία, ο μεγάλος αριθμός επιστημόνων που εκπαιδεύονται στη Δύση και εργάζονται στην Κίνα χάρη στην πολιτική της ανοιχτής οικονομίας, η υπάρχουσα υποδομή για καινοτομία και, τέλος, το γεγονός ότι η Κίνα προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με τη Δύση σε επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα.

Στα αρνητικά στοιχεία, επισημάνθηκαν η έλλειψη πληροφοριών και επαφών για την αγορά καινοτόμων προϊόντων, που κάνουν αρκετές φορές τους επενδυτές επιφυλακτικούς, καθώς και η έλλειψη κεφαλαίου για μακροπρόθεσμες και ασφαλείς επενδύσεις, η έλλειψη εγχώριου ανταγωνισμού που εμποδίζει την απαραίτητη ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την προώθηση της καινοτομίας, η ασυμμετρία μεταξύ των ακαδημαϊκών γνώσεων που έχουν οι φοιτητές και των πρακτικών αναγκών των εταιριών, τα προβλήματα κατοχύρωσης και προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας και, τέλος, η σύγκρουση που διαφαίνεται μεταξύ της καινοτομίας και του συστήματος κοινωνικών αξιών και κουλτούρας.

Το προκαταρκτικό κείμενο της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Κίνα είναι διαθέσιμο μέσω του Διαδικτύου, στη διεύθυνση: http://www.oecd.org/dataoecd/54/20/39177453.pdf ενώ το τελικό κείμενο αναμένεται μέχρι το τέλος του 2007.