Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει σε λειτουργία μητρώο ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων

11.04.2007

Ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού μητρώου ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων, με σκοπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής έρευνας στον τομέα αυτό. Μέσω του μητρώου οι ερευνητές θα μπορούν να λαμβάνουν λεπτομερή πληροφόρηση σχετικά με όλες τις ανθρώπινες βλαστοκυτταρικές σειρές που είναι διαθέσιμες στην Ευρώπη.

Οι βλαστοκυτταρικές σειρές δημιουργούνται με την καλλιέργεια στο εργαστήριο βλαστικών κυττάρων που έχουν ληφθεί από έμβρυα. Μετά τη δημιουργία της, η βλαστοκυτταρική σειρά μπορεί να παράγει κύτταρα επ' άπειρον. Η λειτουργία του μητρώου θα εξασφαλίσει την ενημέρωση των ερευνητών, οι οποίοι θα μπορούν να αξιοποιούν τις υπάρχουσες βλαστοκυτταρικές σειρές, δημιουργώντας νέες μόνο όποτε είναι απαραίτητο. Το μητρώο θα είναι προσβάσιμο από το κοινό μέσω του διαδικτύου και θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των κυτταρικών σειρών, την προέλευσή τους καθώς και τα σχετικά στοιχεία επικοινωνίας.

Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται με ένα εκατομμύριο ευρώ από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ε.Ε., προωθεί τη συνεργασία μεταξύ όλων των κρατών-μελών στα οποία είναι νόμιμη η δημιουργία νέων βλαστοκυτταρικών σειρών, καθώς και με τρίτες χώρες όπως η Αυστραλία, το Ισραήλ, η Ελβετία, η Τουρκία και οι Η.Π.Α. Συντονιστές του προγράμματος είναι το Κέντρο Αναγεννητικής Ιατρικής στη Βαρκελώνη και το Κέντρο Αναγεννητικών Θεραπειών Βερολίνου-Βραδεμβούργου, στο Βερολίνο. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα υποστηρίζονται από τη Συμβουλευτική Επιτροπή που θα ελέγχει την ποιότητα των παρεχόμενων πληροφοριών, από την Επιτροπή Καθοδήγησης που θα διατηρεί επαφές με την ερευνητική κοινότητα και από μια ανεξάρτητη Συμβουλευτική Επιτροπή Ηθικής.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Επιστήμης και Έρευνας, Janez Potocnik, δήλωσε ότι ?H E.E. δεσμεύεται 100% στα υψηλότερα δυνατά πρότυπα ηθικής όσον αφορά το ερευνητικό της πρόγραμμα, συμπεριλαμβανόμενης της χρήσης ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων. Το μητρώο θα παίξει σημαντικό ρόλο για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ήδη υπαρχουσών βλαστοκυτταρικών σειρών και για την αποφυγή άσκοπης δημιουργίας νέων. Επιπλέον, θα είναι χρήσιμο για τη δημιουργία κοινών διεθνών προτύπων για τον χαρακτηρισμό αυτών των βλαστοκυτταρικών σειρών, πράγμα απαραίτητο για την πρόοδο σε νέες θεραπείες.

Στο πλαίσιο του 6ου Προγράμματος Πλαισίου, η Ε.Ε. χρηματοδότησε πάνω από 100 ερευνητικά έργα σχετικά με βλαστικά κύτταρα, 18 από τα οποία αφορούν τη χρήση ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων. Τα υπόλοιπα αφορούν σωματικά βλαστοκύτταρα και βλαστοκύτταρα ενηλίκων, όπως αυτά που λαμβάνονται από τον μυελό των οστών. Στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, οι ερευνητικές δραστηριότητες που απαιτούν την καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων δε θα είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση, ωστόσο ερευνητικά έργα που χρησιμοποιούν ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Όλες οι προτάσεις θα αξιολογούνται ως προς την επιστημονική τους αξία και την τήρηση της ηθικής δεοντολογίας.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα επιδοτούμενα από την Ε.Ε. ερευνητικά έργα για τα βλαστοκύτταρα, καθώς και σχετικά με θέματα βιοηθικής είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.ec.europa.eu/research/fp6/index_en.cfm?p=1_stem_home .

Μάθετε Περισσότερα