Συναντήσεις πληροφοριακής παιδείας για εκπαιδευτικούς

26.02.2007

Η ανάπτυξη τεχνολογικών δεξιοτήτων και ο εντοπισμός και αξιοποίηση της πληροφορίας είναι τα κύρια θέματα των συναντήσεων πληροφοριακής παιδείας για εκπαιδευτικούς που διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Εκπαιδευτική Πύλη του Υπουργείου Παιδείας από 13 Φεβρουαρίου έως 31 Μαΐου 2007 στην Αθήνα (Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου).

Στόχος των συναντήσεων είναι η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τις νέες τεχνολογίες και την αναζήτηση της πληροφορίας, ώστε να μπορέσουν να διαμορφώσουν νέους εκπαιδευτικούς πόρους, να επεκτείνουν τη μάθηση πέρα από τα όρια της αίθουσας διδασκαλίας και να συμβάλουν στην προσπάθεια για μια κοινωνία πληροφορημένων πολιτών.

Στις συναντήσεις, ειδικά εκπαιδευμένοι βιβλιοθηκονόμοι και εκπαιδευτικοί θα παρουσιάσουν εφαρμογές που απευθύνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα, τεχνικές για την αντιμετώπιση της υπερ-πληροφόρησης από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, καθώς και τρόπους αξιοποίησης και παρουσίασης της πληροφορίας. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν:
- Πηγές άντλησης πληροφοριών, μορφές υλικού και μεθοδολογία έρευνας στη βιβλιοθήκη,
- Τρόποι οργάνωσης της πληροφορίας στη βιβλιοθήκη και σε ηλεκτρονικές πηγές (π.χ. βάσεις δεδομένων ή θεματικές πύλες με δομημένες πληροφορίες, σε αντιπαράθεση με τον αδόμητο τρόπο παροχής πληροφοριών του Διαδικτύου),
- Τρόποι αναζήτησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης πληροφορίας σε ηλεκτρονική μορφή,
- Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Η συμμετοχή στις συναντήσεις είναι δωρεάν, αλλά, λόγω περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Δικτυακής Εκπαιδευτικής Πύλης του ΥΠΕΠΘ (Δευτέρα-Παρασκευή, 9π.μ.-3μ.μ., κα Στούμπη, τηλ.: 210-5203250, e-mail: mail@e-yliko.gr). Πληροφορίες παρέχονται επίσης από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (Χαρά Μπρίντεζη, τηλ: 210 9469673, e-mail: hbrinde@eugenfound.edu.gr).