SciVee: το YouTube για την επιστημονική κοινότητα

Ένας νέος δικτυακός τόπος, που φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίστοιχο του δημοφιλούς YouTube για επιστήμονες και ερευνητές, δημιουργεί νέες προοπτικές για τη διάδοση των αποτελεσμάτων της έρευνας στο ευρύ κοινό. Το SciVee επιτρέπει στους επιστήμονες και τους ερευνητές να 'ανεβάσουν' δημοσιευμένες εργασίες τους, καθώς και σύντομα βίντεο στα οποία τις παρουσιάζουν οι ίδιοι.

Το περιεχόμενο του δικτυακού τόπου είναι ακόμα σχετικά περιορισμένο, αλλά οι δημιουργοί του εκφράζουν την πεποίθηση ότι θα εμπλουτιστεί σύντομα, συνεισφέροντας στη διάχυση της γνώσης και την εκλαΐκευση της επιστήμης. Η ταυτότητα και η αποστολή του SciVee, περιγράφονται στο δικτυακό τόπο ως εξής: 'Το SciVee δημιουργήθηκε για επιστήμονες, από επιστήμονες με σκοπό να φέρει την επιστήμη πέρα από τον έντυπο λόγο και έξω από τα αμφιθέατρα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Διαδικτύου ως μέσου επικοινωνίας στο οποίο νέοι αλλά και μεγαλύτεροι επιστήμονες έχουν θέση και φωνή'.

Μέσω του SciVee, οι επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με ευρύτερο και νέο κοινό, καθώς και μεταξύ τους, δημιουργώντας επαγγελματικά προφίλ και σχηματίζοντας επιστημονικές ομάδες. Η ευρύτερη επιστημονική κοινότητα αποκτά εύκολη πρόσβαση σε επιστημονική πληροφορία, με δυνατότητα σχολιασμού των δημοσιευόμενων εργασιών. Οι χρήστες του SciVee μπορούν να σχολιάζουν, να αξιολογούν και να 'μαρκάρουν' τα βίντεο που τους ενδιαφέρουν. Η δυναμική μορφή με την οποία παρουσιάζεται η επιστημονική πληροφορία στο SciVee αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον νέων ομάδων κοινού για την επιστήμη και την έρευνα.

Όλες οι επιστημονικές εργασίες που 'ανεβαίνουν' στο SciVee πρέπει προηγουμένως να έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης. Πίσω από την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του SciVee βρίσκονται η Δημόσια Επιστημονική Βιβλιοθήκη (Public Library of Science-PloS), το Εθνικό Επιστημονικό Ίδρυμα των ΗΠΑ (National Science Foundation-NSF) και το Κέντρο Υπερυπολογιστών του Σαν Ντιέγκο (San Diego Supercomputer Center-SDSC).

Μάθετε Περισσότερα