Πρόσκληση του Ιδρύματος Λάτση για Ερευνητικά Προγράμματα και Μελέτες

19.06.2007

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση προσκαλεί ερευνητές και ερευνητικές ομάδες να καταθέσουν προτάσεις για διετή ερευνητικά προγράμματα στα ακόλουθα επιστημονικά πεδία: Περιβάλλον με έμφαση στους υδάτινους πόρους, Ιστορία με έμφαση στην ιστορία των θεσμών στην Ελλάδα κατά τη χρονική περίοδο μετά το 1821, Γεωγραφία με έμφαση στην ανθρωπογεωγραφία (σε Ελλάδα και Βαλκάνια), Ανθρωπολογία με έμφαση στην κοινωνική ανθρωπολογία.

Θα γίνονται δεκτές αιτήσεις από: α) ερευνητικές ομάδες τριών τουλάχιστον ερευνητών, δύο εκ των οποίων πρέπει να είναι μεταδιδακτορικοί ερευνητές υπό τον συντονισμό ενός επικεφαλής ερευνητή ή β) μεταδιδακτορικούς ερευνητές που αιτούνται ατομικά. Και στις δύο περιπτώσεις, οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές πρέπει να έχουν λάβει το διδακτορικό τους όχι νωρίτερα από το 2002. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ελληνική εθνικότητα.

Οι ερευνητικές ομάδες θα λάβουν χρηματοδότηση 80.000 ευρώ και οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές που υποβάλλουν ατομική αίτηση 40.000 ευρώ. Στην περίπτωση των ερευνητικών ομάδων, το 75% της συνολικής χρηματοδότησης πρέπει να καλύπτει την αμοιβή των μεταδιδακτορικών ερευνητών. Ημερομηνία έναρξης της χρηματοδότησης είναι η 1η Ιανουαρίου 2008.

Θα γίνονται επίσης δεκτές προτάσεις για μελέτες ετήσιας διάρκειας, τοπικού, επιστημονικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος στις οποίες συμμετέχει μικρός αριθμός ερευνητών με τη συμμετοχή φοιτητών (προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών), κατά προτίμηση από περιφερειακά πανεπιστήμια και οι οποίες έχουν ένα καλώς προσδιορισμένο και αξιοποιήσιμο τελικό αποτέλεσμα. Η χρηματοδότηση για ομαδική ή ατομική υποψηφιότητα ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ για ένα χρόνο.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τα ερευνητικά προγράμματα λήγει στις 31 Αυγούστου 2007, ενώ για τις μελέτες λήγει στις 31 Ιουλίου 2007. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προκήρυξη και οδηγίες για τη συμπλήρωση των αιτήσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Λάτση: www.latsis-foundation.org.