Νέο πρόγραμμα 'Καινοτόμες Ιδέες' στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

04.07.2007

Το νέο πρόγραμμα 'Καινοτόμες Ιδέες' έχει προκηρυχθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, με την προσδοκία για ακόμη μεγαλύτερη ανταπόκριση μετά την επιτυχή υλοποίηση του προηγούμενου κύκλου. Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 50.000 ευρώ, αφορά στην επιβράβευση καινοτόμων ιδεών που θα υποβάλουν ομάδες προπτυχιακών ή και μεταπτυχιακών φοιτητών και οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου για την ίδρυση καινοτόμου επιχείρησης ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τα ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Σερρών, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, οι θερμοκοιτίδες 'Ευρωσύμβουλοι i4G' και 'ThermiAE' και η 'Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης ΑΕ'.

Στόχος του προγράμματος είναι η διασύνδεση της πανεπιστημιακής γνώσης με τον επιχειρηματικό κόσμο, η ενθάρρυνση νέων επενδυτικών προϊόντων και επιχειρησιακών πρακτικών και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων στη βάση των εξελιγμένων τεχνολογιών, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες τριών έως πέντε ατόμων: προπτυχιακοί φοιτητές, που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα πρώτα δυο έτη των σπουδών τους, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες, που φοιτούν στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι προτεινόμενες καινοτόμες ιδέες (καινοτομία σε διαδικασίες, προϊόντα, υπηρεσίες, μεθόδους πωλήσεων, παραγωγής κ.λπ.), θα πρέπει να μπορούν να μετατραπούν σε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κεντρική Μακεδονία. Η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων λήγει στις 31 Αυγούστου 2007.

Στο πρώτο στάδιο θα επιλεγούν οι 25 καλύτερες προτάσεις, για τις οποίες οι ομάδες φοιτητών θα κληθούν να καταρτίσουν επιχειρηματικά σχέδια. Στη συνέχεια, τα σχέδια θα αξιολογηθούν από Επιτροπή που θα αποτελείται από στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των φορέων που υποστηρίζουν το πρόγραμμα. Βραβεία θα απονεμηθούν στην πρώτη (5.000 ευρώ) και δεύτερη (3.000 ευρώ) καλύτερη ιδέα καθώς και στις επόμενες οχτώ (από 1.500 ευρώ). Στις υπόλοιπες 15 ιδέες θα απονεμηθεί ειδική αναμνηστική πλακέτα επιβράβευσης για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Στην περίπτωση που τα μέλη των ομάδων των δέκα καλύτερων ιδεών θελήσουν να προχωρήσουν στην ίδρυση της καινοτόμου επιχείρησης ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα επιδοτήσει επιπρόσθετα δυο επιχειρηματικά σχέδια με το ποσό των 15.000 ευρώ για το καθένα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το σχέδιο που έλαβε το πρώτο βραβείο στο προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποτέλεσε τη βάση για την ίδρυση μιας κερδοφόρου σήμερα επιχείρησης που πλέον φιλοξενείται στους χώρους της ThermiAE (TrinitySystems).