'H2Over?' Έκθεση για το Νερό: Προβλήματα, λύσεις και προοπτικές

02.07.2007

Μια εντυπωσιακή διαδραστική έκθεση για ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα, αυτό της έλλειψης πόσιμου νερού, παρουσιάζεται από τις 4 Ιουνίου στο Κέντρο ΓΑΙΑ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Η έκθεση, που δημιουργήθηκε από τo SiemensForum, έχει ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο Μόναχο και στο Γερμανικό Μουσείο της Βόννης, ενώ θα φιλοξενείται στο Κέντρο ΓΑΙΑ μέχρι και το Μάιο του 2008.

Η έκθεση 'H2Over?' αξιοποιεί εντυπωσιακές σκηνοθεσίες, διαδραστικούς σταθμούς παιχνιδιού και διάφορα εκθέματα για να παρουσιάσει τις διαφορετικές πτυχές του προβλήματος της λειψυδρίας στο πλαίσιο του παγκόσμιου προβληματισμού για το θέμα των υδάτινων πόρων. Το περιεχόμενο της έκθεσης είναι οργανωμένο σε πέντε θεματικές ενότητες, σχετικά με το νερό ως πηγαίο αγαθό, το πόσιμο νερό, το νερό για βιομηχανική χρήση, τα υδατικά απόβλητα και τα υδροφόρα δίκτυα. Ειδικό βάρος δίνεται στην αξία που έδωσε η αρχαία Ελλάδα στο νερό καθώς και στη σχετική τεχνολογία που ανέπτυξε, με εκθέματα όπως ένας αρχαίος αγωγός νερού. Τέλος, η έκθεση περιλαμβάνει και 'σαλόνι νερού', μια πρωτότυπη εμπειρία που επιτρέπει στους επισκέπτες να ζήσουν την αναζωογονητική δράση του νερού.

Εκτός από την εγκυκλοπαιδική αξία του περιεχομένου της έκθεσης, η όλη παρουσίαση έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό στο θέμα του νερού ως βασικότατο αγαθό για τη φροντίδα του οποίου είμαστε όλοι υπεύθυνοι.