Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών συστήθηκε πρόσφατα Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια, με σκοπό τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό συντονισμό όλων των φορέων και Ανεξάρτητων Αρχών που έχουν αποστολή τους την προστασία των πολιτών στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού στα νέα μέσα. Η ομάδα ονομάζεται DART (Digital Awareness & Response to Threats) και αναμένεται να συμβάλει στην εξοικείωση των πολιτών με τις νέες τεχνολογίες, δίνοντας ώθηση στην Ψηφιακή Ελλάδα.

Μέσω του δικτυακού τόπου της, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.dart.gov.gr/, η ομάδα προσφέρει ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καθώς και συμβουλές για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους. Οι συμβουλές έχουν κατηγοριοποιηθεί σύμφωνα με τις βασικές ομάδες κοινού στις οποίες απευθύνονται (παιδιά-γονείς, επιχειρήσεις, καταναλωτές, χρήστες από το σπίτι και χρήστες από internet cafe). Παρέχεται επίσης η δυνατότητα 'Αναζήτησης Συμβουλής' μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής συγκεκριμένου ερωτήματος προς την ομάδα. Τέλος, όσοι το επιθυμούν μπορούν να δώσουν την ηλεκτρονική τους διεύθυνση προκειμένου να ενημερώνονται για τις ενέργειες και τις εκδηλώσεις που οργανώνει η ομάδα.

Στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας συμπεριλαμβάνεται και η κυκλοφορία ενός cd που θα περιέχει το 'Εγχειρίδιο Aσφάλειας στο Διαδίκτυο'. Εκεί ο πολίτης θα έχει την ευκαιρία να βρει βασικούς κανόνες και συμβουλές για να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο με ασφάλεια.