RUSERA-EXE: Ερευνητικές συνεργασίες ΕΕ-Ρωσίας

Ερευνητές από την ΕΕ και τη Ρωσία καλούνται να συνεργαστούν σε όλους τους επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς, στο πλαίσιο του έργου RUSERA-EXE, στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Το έργο, διάρκειας δύο ετών, ξεκίνησε στην αρχή του έτους με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, Ειδικά μέτρα υποστήριξης της διεθνούς συνεργασίας-INCO). Συντονιστής είναι ο ρωσικός οργανισμός Association for Engineering Education of Russia (AEER), ενώ, εκτός από το ΕΚΤ, συμμετέχει το αυστριακό κέντρο Austrian Research Promotion Agency (FFG).

Το έργο βασίζεται στα Περιφερειακά Κέντρα Πληροφόρησης (Regional Information Nodes, RINs) που έχουν αναπτυχθεί στη Ρωσία, στο πλαίσιο προηγούμενου έργου, ως 'πολλαπλασιαστές' ενημέρωσης και υποστήριξης για τα ευρωπαϊκά ερευνητικά Προγράμματα Πλαίσιο. Συγκεκριμένα, τα πέντε καλύτερα Κέντρα (Tomsk, Krasnoyarsk, St. Petersburg, Uljanovsk, Ulan-Ude) θα αναλύσουν τη συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στο 6ο ΠΠ, και θα προωθήσουν συνεργασίες, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες για από κοινού προετοιμασία και υποβολή προτάσεων, δημοσιεύσεις, πατέντες, κ.λπ.

Οι παραπάνω δράσεις αναμένεται να ενισχύσουν το ερευνητικό δυναμικό στη Ρωσία, στο πλαίσιο του 7ου ΠΠ, και να συμβάλουν στην ενσωμάτωσή του στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.

Μάθετε Περισσότερα