Ευρωπαϊκή Πύλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, η νομοθεσία, τα χρηματοδοτικά προγράμματα και άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ είναι διαθέσιμα στη δικτυακή πύλη για τις ΜΜΕ (European Portal for SMEs). Συγκεκριμένα, η πύλη αποτελεί ενιαίο σημείο πρόσβασης για πληροφορίες στους ακόλουθους τομείς:

- Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης των ΜΜΕ: η ενότητα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δυνατότητα online αναζήτησης χρηματοδοτικών μέσων για τις επιχειρήσεις. Παρουσιάζονται αναλυτικά τα διάφορα προγράμματα, οι στόχοι και οι δράσεις τους, ενώ παρέχονται στοιχεία επικοινωνίας για περαιτέρω πληροφορίες σε κάθε κράτος μέλος.

- Υπηρεσίες υποστήριξης των ΜΜΕ: στην ενότητα παρουσιάζονται οι οργανισμοί και τα δίκτυα που παρέχουν πληροφορίες και συμβουλές για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, είτε ηλεκτρονικά είτε σε προκαθορισμένες συναντήσεις. Τέτοια δίκτυα είναι, για παράδειγμα, τα Κέντρα Αναδιανομής Καινοτομίας, τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφοριών (Euro Info Centres), τα Κέντρα Επιχειρήσεων και Καινοτομίας (BICs), το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας, η ευρωπαϊκή πύλη SME Techweb για ΜΜΕ με τεχνολογικό προσανατολισμό, οι πρωτοβουλίες Gate2Growth, CORDIS Incubators Service, Electronic marketplaces, κ.ά.

- Online εργαλεία και βάσεις δεδομένων: καλύπτονται διάφοροι τομείς, όπως έρευνα και τεχνολογία, επιχειρηματική ανάπτυξη, Δικαιώματα Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, κ.ά.

- Διεθνείς δράσεις: η ενότητα περιλαμβάνει πληροφορίες για επιχειρηματικές ευκαιρίες εντός και εκτός Ευρώπης. Καλύπτονται θέματα που αφορούν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, την ενιαία αγορά, την εναρμόνιση των προτύπων/προδιαγραφών, τις εμπορικές ευκαιρίες στην Ευρώπη και σε τρίτες χώρες, τα σχετικά προγράμματα κατάρτισης, τη φορολογία και τους δασμούς, κ.ά.

- Ευρωπαϊκή Ένωση και ΜΜΕ: περιλαμβάνει πρωτοβουλίες της ΕΕ σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και χρήσιμα στατιστικά στοιχεία.

- Πολιτικές της ΕΕ για τις ΜΜΕ: περιλαμβάνει το σύνολο των πολιτικών της ΕΕ για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και καινοτομιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

- Προώθηση της επιχειρηματικότητας: καλύπτει θέματα και πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση των επιχειρηματικών προσπαθειών στην Ευρώπη, όπως ο Χάρτης για την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών ΜΜΕ (the European Charter for Small Enterprises), εκπαίδευση και κατάρτιση των επιχειρηματιών, απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη επιχειρήσεων, νέοι επιχειρηματίες, γυναικεία επιχειρηματικότητα, κ.ά.

- Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά: παρουσιάζονται τα δικαιώματα, οι υποχρεώσεις και οι ευκαιρίες στην ενιαία αγορά της Ευρώπης, καθώς και θέματα σχετικά με χρηματοδοτικές ευκαιρίες, το εργατικό δυναμικό, τη νομοθεσία και την τυποποίηση, κ.λπ.

- Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ: η ενότητα καλύπτει θέματα που αφορούν τους ανθρώπινους πόρους, νομικά ζητήματα, υποχρεώσεις και ευθύνες των επιχειρήσεων, δυνατότητες αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών, κ.ά.

- Πολιτικές της ΕΕ ανά τομέα: παρουσιάζονται ευρωπαϊκές πολιτικές σε συγκεκριμένους τομείς, όπως αεροναυπηγική, γεωργία και τρόφιμα, βιοτεχνολογία, φαρμακευτική, κ.ά.

Η πύλη φιλοξενεί επίσης τα τελευταία νέα και τις εκδηλώσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Περισσότερες πληροφορίες: http://ec.europa.eu/enterprise/sme/index_en.htm

Μάθετε Περισσότερα