Ένα βήμα πιο κοντά σε μια Ευρωπαϊκή Διαστημική Πολιτική

03.05.2007

Η εκμετάλλευση του Διαστήματος μπορεί να αποτελέσει πηγή οικονομικού και κοινωνικού οφέλους για τους Ευρωπαίους πολίτες και η χάραξη μιας κοινής Ευρωπαϊκής Διαστημικής Πολιτικής είναι απαραίτητο εργαλείο για τη διεύρυνση των σχετικών προοπτικών. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency) συνέταξαν από κοινού μια ανακοίνωση για την Ευρωπαϊκή Διαστημική Πολιτική. Οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται τα τελευταία δύο χρόνια με σκοπό τη θέσπιση ενός συνολικού πολιτικού πλαισίου για την εκμετάλλευση της διαστημικής τεχνολογίας. Ως επιστέγασμα αυτής της συνεργασίας, ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος θα παρουσιάσει στις 9 Μαΐου την Ευρωπαϊκή Διαστημική Πολιτική, η οποία στη συνέχεια θα τεθεί προς έγκριση στο 4ο Διαστημικό Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες στις 22 Μαΐου.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Gunter Verheugen, δήλωσε σχετικά: 'Το διάστημα είναι στρατηγικής σημασίας για το μέλλον. Μας παρέχει τα μέσα για να αντιμετωπίσουμε πολλές από τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Τα διαστημικά συστήματα και οι δορυφόροι αποτελούν βασικά πλεονεκτήματα στην προσπάθεια επίλυσης των παγκόσμιων προβλημάτων. Παράλληλα, το Διάστημα επηρεάζει σημαντικά και την καθημερινότητά μας'.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Jean-Jacques Dordain προσθέτει: 'Εδώ και τριάντα χρόνια, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αναπτύσσει με επιτυχία διαστημικά συστήματα και υποδομές. Ανυπομονούμε να εδραιώσουμε την επιτυχημένη πορεία μας ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Πολιτικής και συνεργαζόμενοι με την Επιτροπή για την ανάπτυξη εφαρμογών διαστημικών συστημάτων που θα ενισχύσουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές'.

Η ανακοίνωση για την Ευρωπαϊκή Διαστημική Πολιτική στοχεύει στον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των διαστημικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και των κρατών-μελών. Επίσης, αποβλέπει στην προώθηση της συνέργειας μεταξύ των πολιτικών και στρατιωτικών διαστημικών προγραμμάτων και τεχνολογιών και στην εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για διαστημικές εφαρμογές. Τέλος, η Διαστημική Πολιτική θα πρέπει να είναι συμβατή και να υποστηρίζει την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.