Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας

16.04.2007

Στις 26 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας, με κεντρικό θέμα φέτος 'Ενθαρρύνοντας τη Δημιουργικότητα'. Ο εορτασμός θεσπίστηκε το 2000 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας, μέλος του οποίου είναι και η Ελλάδα, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού γύρω από τα θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας και την προώθηση της δημιουργικότητας.

Οι ελληνικοί φορείς που είναι αρμόδιοι για θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας είναι ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ). Ο ΟΠΙ λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και οι αρμοδιότητές του περιλαμβάνουν την εποπτεία οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, την εφαρμογή νόμων και διεθνών συμβάσεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας κ.λπ. Ο ΟΒΙ λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και έχει την αρμοδιότητα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και βιομηχανικών σχεδίων και παρέχει τεχνολογική πληροφόρηση από δημοσιευμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας μέσα από διεθνείς βάσεις δεδομένων.

Στο πλαίσιο του εορτασμού διοργανώνεται από τον ΟΠΙ ένα διήμερο εκδηλώσεων στο 'Τεχνόπολις' του Δήμου Αθηναίων, στις 25 και 26 Απριλίου, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης ΑΕΠΙ, ΦΟΙΒΟΣ, ΘΕΣΠΙΣ, ΕΡΜΕΙΑΣ, ΕΠΟΕ, ΟΠΔΔΕ, της IFPI και της BSA.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει έκθεση των φορέων δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στο κτίριο 'Κωστής Παλαμάς', η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Απριλίου, ώρα 2:00μμ. Επίσης, στο Αμφιθέατρο 'Γιάννης Ρίτσος' θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και συζητήσεις σχετικά με θέματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας ενώ θα δοθεί και κοινή συνέντευξη τύπου των εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις: έκθεση μοντέρνων Ελλήνων φωτογράφων, θεατρική παράσταση και θεατρικό αναλόγιο με έργα του Ευγένιου Τριβιζά, χορευτικό δρώμενο και μουσικές συναυλίες (Big Band Δήμου Αθηναίων, David Lynch, Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων, Μπλε).

Επιπλέον στις 26 Απριλίου ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), διοργανώνει 'Ανοιχτή Ημέρα' για το κοινό στο κτίριό του, Παντανάσσης 5, στον Παράδεισο Αμαρουσίου, όπου κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερωθεί για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντλήσει τεχνολογική πληροφόρηση από τις βάσεις δεδομένων του ΟΒΙ. Παράλληλα θα διοργανωθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές δημοτικών σχολείων με στόχο την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας των παιδιών και σκοπό την βράβευση των καλύτερων ιδεών τους.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες:
- ΟΠΙ, τηλ. 210 8250750
- ΟΒΙ, τηλ.: 210 6183540, 210 6183519
- Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, τηλ. 210 3461589, 210 3467322.