WISE: Μια νέα δικτυακή πύλη για τους υδάτινους πόρους στην ΕΕ

16.04.2007

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δημιούργησαν μια νέα δικτυακή πύλη για τους υδάτινους πόρους στην Ευρώπη. Ονομάζεται WISE (Water Information System for Europe) και παρέχει στο κοινό, σε έξι γλώσσες, πληροφορίες σε διάφορα θέματα σχετικά με το νερό και τις χρήσεις του (ποιότητα νερού, συστήματα βιολογικού καθαρισμού κ.λπ.).

Το portal WISE αποτελεί κοινή προσπάθεια για την οποία συνεργάστηκαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, το Κοινό Κέντρο Ερευνών και η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ, και η Eurostat. Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, κα Jacqueline McGlade, η νέα αυτή δικτυακή πύλη θα συγκεντρώνει πληροφορίες που μέχρι τώρα δεν ήταν διαθέσιμες στο κοινό ή ήταν κατακερματισμένες και δύσκολα εντοπίσιμες. Φιλοδοξία των φορέων που το δημιούργησαν είναι μέχρι το 2010 το portal WISE να αποτελεί την πληρέστερη σε όλο τον κόσμο συλλογή στοιχείων σχετικά με το νερό.

Μακροπρόθεσμα, το σύστημα αναμένεται να επιτρέπει την πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που δίνουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ στους Ευρωπαϊκούς φορείς σχετικά με το νερό. Σκοπός είναι να βελτιστοποιηθεί το σύστημα και να μειωθεί ο φόρτος εργασίας από την πλευρά των κρατών-μελών, τα οποία πρέπει να δίνουν λεπτομερείς αναφορές σχετικά με την εναρμόνισή τους με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για το νερό. 'Μέσω του συστήματος, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να δίνουν με ακρίβεια περιβαλλοντικές και γεωχωρικές πληροφορίες στην ΕΕ και τους εταίρους της. Τα επιστημονικά στοιχεία πρέπει να αποτελούν τη βάση για το σχεδιασμό πολιτικής, προκειμένου να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών', τονίζει ο Επίτροπος Έρευνας Janez Potocnik.