Δυο νέες εκδηλώσεις του ΕΙΕ για την προβολή της επιστήμης στην κοινωνία

Δύο νέες εκδηλώσεις για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Workshop Σχεδιασμού Φαρμάκων και την προβολή του εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ 'Φυσικής Περίπλους' περιλαμβάνει ο Ε΄ Κύκλος ομιλιών 'Επιστήμης Κοινωνία', που διοργανώνει στις 17 και 24 Απριλίου αντίστοιχα, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) στο πλαίσιο του έργου 'Ανοικτές Θύρες-2ος Κύκλος' (Γ΄ ΚΠΣ).

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου, στις 19:30 στο Αμφιθέατρο 'Λεωνίδας Ζέρβας' του ΕΙΕ θα παρουσιαστεί η δράση Workshop (Σχολείο) Σχεδιασμού Φαρμάκων, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία από το Ινστιτούτο Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας (ΙΟΦΧ) του ΕΙΕ. Στο πλαίσιο του Σχολείου, το οποίο απευθυνόταν σε φοιτητές Χημείας, Χημικής Μηχανικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας και Βιοχημείας, καλύφθηκαν θεματικές ενότητες όπως η Παρουσίαση των βασικών αρχών του μοριακού σχεδιασμού, η Εξοικείωση με βασικές έννοιες, ο Σχεδιασμός και η κατασκευή μοντέλων κρυσταλλικών δομών, η Μοριακή απεικόνιση της λειτουργίας των φαρμάκων και η Χρήση Η/Υ για την τρισδιάστατη απεικόνιση μοριακών μοντέλων. Η γνώση αυτή αξιοποιήθηκε για την κατασκευή, για πρώτη φορά στον ελληνικό επιστημονικό χώρο, ενός τρισδιάστατου μοντέλου ενζύμου-πρωτεΐνης, το οποίο θα εκτίθεται στο ισόγειο του ΕΙΕ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Νικόλαος Οικονομάκος (Διευθυντής του ΙΟΦΧ), Δημήτρης Λεωνίδας (κύριος ερευνητής ΙΟΦΧ), Σπύρος Ζωγράφος (εντεταλμένος ερευνητής ΙΟΦΧ) και Παναγιώτης Ζουμπουλάκης (μεταδιδακτορικός συνεργάτης ΙΟΦΧ). Παράλληλα, στο ισόγειο του ΕΙΕ θα λειτουργεί σχετική έκθεση με posters και φωτογραφίες. Τα αποτελέσματα του Σχολείου θα παρουσιαστούν σε ειδικά σεμινάρια από τους φοιτητές που συμμετείχαν σε αυτό. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στις 16, 18, 19 και 20 Απριλίου στην Αίθουσα Σεμιναρίων του ΕΙΕ και απευθύνονται κυρίως σε φοιτητές, καθηγητές Μ.Ε. και σε ειδικά ενδιαφερόμενο κοινό. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων για την παρακολούθηση των σεμιναρίων απαιτείται δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 210-7273516, 210-7273868 και 210-7273895,.

Η δεύτερη δράση που παρουσιάζει το ΕΙΕ εντάσσεται στο Έτος Φυσικής - Έτος Einstein και περιλαμβάνει την παραγωγή εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ σε DVD με τίτλο 'Φυσικής Περίπλους' και την έκδοση του συνοδευτικού βιβλίου Η θεωρία της ειδικής και γενικής σχετικότητας. Πρόκειται για ένα εκλαϊκευτικό άρθρο που έγραψε ο Αϊνστάιν για «να προσφέρει σε πολλούς μερικές ευχάριστες και ενδιαφέρουσες ώρες», όπως σημειώνει ο ίδιος. Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου, στις 19:30 στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του ΕΙΕ περιλαμβάνει, εκτός από την προβολή του ντοκιμαντέρ, ομιλία του Ι.Δ. Πετσαλάκη, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του ΕΙΕ, με τίτλο: «Μία πόλη στον ρυθμό του ποδηλάτου».

Το ντοκιμαντέρ 'Φυσικής Περίπλους' καταφέρνει να παρουσιάσει μέσα σε 35 λεπτά την ιστορία 26 αιώνων Φυσικής, από τον Θαλή έως τον Αϊνστάιν, καθώς και βασικές έννοιες της Φυσικής, με απλό, κατανοητό και ελκυστικό τρόπο. Η εικαστική κινηματογραφική αφήγηση αξιοποιείται για να εξετάσει πώς ο κινηματογράφος γίνεται τηλεσκόπιο και επιστημονικό εργαλείο, πώς η επιστημονική έρευνα και η παρατήρηση επηρεάζουν τα σύγχρονα εικαστικά ρεύματα.

Την ευθύνη της παραγωγής του ντοκιμαντέρ είχε η κ. Ελένη Γραμματικοπούλου και την επιστημονική επιμέλεια ο κ. Πετσαλάκης, ενώ για την παραγωγή του συνεργάστηκαν επίσης οι: Κώστας Βρεττός (σκηνοθεσία), Ορέστης Σταμούλης (διεύθυνση φωτογραφίας/μοντάζ) και Στάθης Γυφτάκης (μουσική). Στον ρόλο του Αϊνστάιν εμφανίζεται ο ηθοποιός Gary Barber.

Οι μορφωτικές εκδηλώσεις 'Επιστήμης Κοινωνία' που διοργανώνει το ΕΙΕ στοχεύουν στην ανάδειξη και προβολή των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας και την κατανόησή τους από μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες και το ευρύ κοινό. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-7273516 και 210-7273501.

Μάθετε Περισσότερα