Συνέδριο για τις Βιβλιοθήκες και τις ίσες ευκαιρίες πληροφόρησης

Το 4ο Διεθνές Συνέδριο της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) με θέμα 'Οι Βιβλιοθήκες- Σταυροδρόμι Πολιτισμών: Υπηρεσίες για Διαφορετικές Ομάδες' θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαΐου 2007, στη Θεσσαλονίκη (Helexpo, Συνεδριακό Κέντρο 'Νικόλαος Γερμανός', Αίθουσα Α'), στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν υπηρεσίες και εργαλεία που αναπτύσσουν και διαθέτουν οι βιβλιοθήκες για την εξυπηρέτηση κοινωνικών ομάδων με ιδιαίτερες ανάγκες που αφορούν, για παράδειγμα, την καταγωγή, την ηλικία ή την κινητική τους κατάσταση. Εμπειρογνώμονες από βιβλιοθήκες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Ισπανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας θα παρουσιάσουν πολιτικές, πρωτοβουλίες και πρακτικές για ίσες ευκαιρίες πληροφόρησης προς όλους τους ενεργούς πολίτες. Το Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα τελευταία χρόνια, οι βιβλιοθήκες, ως σταυροδρόμι πολιτισμών και 'ανοιχτοί' δημόσιοι οργανισμοί, κάνουν σημαντικά βήματα για την υποστήριξη και εξυπηρέτηση των επισκεπτών τους, καθώς και για την υποστήριξη των πολιτών που δεν έχουν ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες για ενεργή συμμετοχή στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών τους. Η ΟΕΕΒ ιδρύθηκε το 2003, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας ελληνικών και διεθνών οργανισμών, και περιλαμβάνει ως μέλη το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, το Ινστιτούτο Cervantes Αθηνών, το Ινστιτούτο Goethe Αθηνών, το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Κέντρο Τεκμηρίωσης Αμερικανικής Πρεσβείας.

Μέχρι σήμερα η ΟΕΕΒ έχει πραγματοποιήσει τρία διεθνή συνέδρια στην Αθήνα, καθώς και σεμινάρια/εργαστήρια με ξένους επιστήμονες σε όλη την Ελλάδα. Εκδίδει, δε, το τριμηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό 'Συνεργασία' με αρθρογραφία σχετική με τις βιβλιοθήκες.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη 15 Μαΐου 2007 η ΟΕΕΒ διοργανώνει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα 'Βιβλιοθήκες και Ενσωμάτωση Μεταναστών' στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, με ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για το πρόγραμμα και την αίτηση συμμετοχής επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΟΕΕΒ.

Μάθετε Περισσότερα