Τεχνολογική Πλατφόρμα Τροφίμων στη Θεσσαλία

Η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των τροφίμων στη Θεσσαλία, με βάση την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία, είναι ο στόχος της Τεχνολογικής Πλατφόρμας Τροφίμων ThessalyFood που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Η πλατφόρμα αποτελεί πρωτοβουλία ακαδημαϊκών, ερευνητικών και βιομηχανικών φορέων της Θεσσαλίας και εντάσσεται στις δράσεις του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Θεσσαλίας που συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα'.

Στην πλατφόρμα θα συμμετάσχουν όλοι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο κύκλωμα των τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης, δηλαδή στην παραγωγή, επεξεργασία, μεταποίηση, συντήρηση, διαχείριση, εμπόριο και κατανάλωση. Οι ερευνητικές/γνωστικές περιοχές που θα μελετηθούν είναι οι ακόλουθες:

- Γεωργία: Νέες τεχνικές/τεχνολογίες παραγωγής, αειφόρα συστήματα, σύγχρονα θερμοκήπια, νέες ή εναλλακτικές καλλιέργειες, πρότυπα αγροκτήματα, πιστοποιημένα τρόφιμα

- Κτηνοτροφία: προώθηση τεχνολογίας, προστασία υγείας των ζώων από αναδυόμενους κινδύνους, αειφορία, βιολογική κτηνοτροφία

- Αλυσίδα προσφοράς τροφίμων: μεταποίηση, πιστοποίηση συστημάτων παραγωγής, συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης, ιχνηλασιμότητα, συσκευασία, προώθηση συστημάτων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΠΕ, εμπορία τροφίμων

- Tρόφιμα και υγεία: 'Designer foods' ενάντια σε παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και οστεοπόρωση, τρόπος ζωής, καταναλωτές και τρόφιμα, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά 'νέων' τροφίμων.

Στο πλαίσιο της πλατφόρμας, θα αναπτυχθεί ένας στρατηγικός τεχνολογικός χάρτης (roadmap) για τα δυνατά και αδύνατα σημεία του τομέα των τροφίμων στη Θεσσαλία, καθώς και για τις τεχνολογίες και καινοτομίες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του. Επιπλέον προβλέπονται δράσεις όπως: συνεργασία παραγωγών και μεταποιητών για ποιοτική και ποσοτική πρωτογενή παραγωγή, ανάπτυξη 'κλειστής βάσης γνώσης' για οικονομικά/τεχνικά θέματα, δημιουργία θερμοκοιτίδας για την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών, υποστήριξη της συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα, δημιουργία ερευνητικών εργαστηρίων/υποδομών σε επιχειρήσεις, διασύνδεση με διεθνείς επιχειρήσεις/τεχνολογικές πλατφόρμες για μεταφορά τεχνογνωσίας/εμπειρίας, ενημέρωση του ευρύτερου κοινού.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ενσωμάτωση της καινοτομίας στην ανάπτυξη της στρατηγικής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες και αίτηση συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται, έως τις 18 Απριλίου 2007, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας:

Τεχνολογική Πλατφόρμα Τροφίμων
Θωμάς Μπαρτζάνας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
Τηλ.: 24210 93159, Fax: 24210 93144
E-mail: thomas.bartzanas@gmail.com
http://www.uth.gr

Μάθετε Περισσότερα