Εγκαινιάστηκε ο Περιφερειακός Πόλος Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας

Η επίσημη παρουσίαση του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας (ΠΠΚ-ΔΕ) πραγματοποιήθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, συντονιστής του ΠΠΚ-ΔΕ, στις 14 Φεβρουαρίου 2007 στην Πάτρα. Πρόκειται για ένωση 47 φορέων από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στην οποία συμμετέχει και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, με στόχο την ενίσχυση της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας στη συγκεκριμένη Περιφέρεια.

Ο Περιφερειακός Πόλος Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας είναι ένας από τους πέντε πρώτους ΠΠΚ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Οι υπόλοιποι καλύπτουν τις περιφέρειες Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Κρήτης. Η δράση εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα' (Aξονας Προτεραιότητας 4: Τεχνολογική Καινοτομία και Έρευνα), με συνολικό προϋπολογισμό 20,2 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2005-2008.

Στην ημερίδα για την παρουσίαση του ΠΠΚ-ΔΕ, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Σπύρος Σπυρίδων υπογράμμισε πως οι Περιφέρειες πρέπει να ανοιχτούν σε διαφορετικές αγορές, σε νέες τεχνολογίες και σε νέα πεδία ανάπτυξης. Η εκπρόσωπος της ΓΓΕΤ κα Πολυτίμη Σακελαρίου τόνισε πως η δημιουργία των ΠΠΚ ήταν αναγκαία για την αντιμετώπιση της ανομοιογένειας και των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής περιφέρειας, ενώ υποσχέθηκε ότι η ΓΓΕΤ θα συμβάλει με κάθε μέσο στην επιτυχή υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.

Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών καθ. Πέτρος Γρουμπός τόνισε πως ο Πόλος επιχειρεί να αξιοποιήσει την καινοτομία, να ενισχύσει και να αξιοποιήσει τα τεχνολογικά επιτεύγματα και τη διάχυση της πληροφορίας, καθώς και να προωθήσει την επιχειρηματικότητα, την τεχνολογική δεξιότητα, την αριστεία και την ανταγωνιστικότητα της Περιφέρειας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ο ΠΠΚ-ΔΕ εστιάζει σε τρεις θεματικές περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη ανάπτυξη καινοτομιών και αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Δυτικής Ελλάδας: στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, στην Ασφάλεια και τις Τεχνολογίες Τροφίμων και στη Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος.

Οι προβλεπόμενες δράσεις περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση 9 ερευνητικών κοινοπραξιών στις συγκεκριμένες θεματικές περιοχές, τη δημιουργία τριών εταιρειών- τεχνοβλαστών για την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, καθώς και την ανάπτυξη Τεχνολογικής Πλατφόρμας για την προαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας στην περιοχή των βιομηχανικών συστημάτων και επικοινωνιών, του βιομηχανικού ελέγχου, των ενσωματωμένων συστημάτων και της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων. Επιπλέον, θα υλοποιηθούν δράσεις για την ανάπτυξη και ενίσχυση υποδομών, την εκπαίδευση και κατάρτιση των εμπλεκόμενων φορέων και την ανάπτυξη εργαλείων και μεθόδων για τη βιωσιμότητα του Πόλου.

Σημειώνεται πως στον Πόλο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, 34 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ), το Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας (ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ), το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ), τα ΑΤΕΙ Πάτρας και Μεσολογγίου, το Κέντρο Επιχείρησης και Καινοτομίας-BIC, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας/ Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, κ.ά.

Πληροφορίες:
Επιστημονικό Πάρκο Πατρών
Σταδίου Πλατάνι, 26504, Πάτρα
Τηλ.: +30 2610 911 550-1
Fax: +30 2610 994 106
E-mail: info@psp.org.gr
http://www.psp.org.gr

Μάθετε Περισσότερα