Διαγωνισμός FAMELAB για Νέα Ταλέντα στην Επικοινωνία της Επιστήμης

Το FameLab, ένας διαγωνισμός με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης, διοργανώνεται και στην Ελλάδα από το Βρετανικό Συμβούλιο. Ο διαγωνισμός βασίζεται στο επιτυχημένο βρετανικό μοντέλο FameLab, το οποίο δημιουργήθηκε αρχικά στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham της Μεγάλης Βρετανίας με στόχο την προσέκλυση νέων ανθρώπων με πάθος για την επιστήμη και τη τεχνολογία, οι οποίοι έχουν το ταλέντο να μεταδώσουν στο ευρύ κοινό τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις τους.

To FameLab ενθαρρύνει νέους επιστήμονες και τους εμπνέει να μεταδώσουν το όραμά τους για την επιστήμη και τεχνολογία του 21ο αιώνα. Στόχος του διαγωνισμού είναι να δοθούν νέες ευκαιρίες σε επιστήμονες ή φοιτητές να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι 21?35 ετών, να σπουδάζουν ή να εργάζονται στο χώρο των θετικών επιστημών και κατά προτίμηση να γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα. Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων συμμετοχής είναι η Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2007.

Ο προκριματικός γύρος του διαγωνισμού θα γίνει στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου 2007 στο θέατρο ’νεσις (Λεωφόρος Κηφισίας 14). Το μοντέλο του διαγωνισμού μοιάζει με τα τηλεοπτικά προγράμματα τύπου Pop Idol: οι υποψήφιοι θα έχουν τρία λεπτά στη διάθεσή τους για να παρουσιάσουν μπροστά σε μια κριτική επιτροπή ένα επιστημονικό θέμα με τρόπο διασκεδαστικό, πρωτότυπο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, χωρίς τη βοήθεια PowerPoint ή άλλων εποπτικών μέσων. Οι παρουσιάσεις που μπορεί να γίνουν είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά, θα αξιολογηθούν ως προς το περιεχόμενο και τη σαφήνειά τους καθώς και τη χαρισματικότητα του υποψηφίου.

Οι δέκα καλύτεροι που θα επιλεγούν από τον προκριματικό γύρο, θα είναι υποψήφιοι για τον τελικό γύρο που θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα 2 Απριλίου 2007 στο θέατρο ’νεσις . Στον τελικό οι υποψήφιοι θα πρέπει να κάνουν μια πεντάλεπτη παρουσίαση σε ένα σύγχρονο επιστημονικό θέμα, διαφορετική από εκείνη που θα κάνουν στον προκριματικό γύρο. Η κριτική επιτροπή θα υποβάλει ερωτήσεις μετά την παρουσίαση και όπου εφικτό, θα κάνει σχόλια. Την παρουσίαση θα παρακολουθήσει κοινό, το οποίο και θα συμμετάσχει στην επιλογή.

Η κριτική επιτροπή του FameLab αποτελείται από τους Δρα Γιώργο Ζαρκαδάκη (μηχανικό αυτομάτων συστημάτων, συγγραφέα), Δρα Στάθη Γκόνο (Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), Αντώνη Καφετζόπουλο (ηθοποιό και παρουσιαστή του τηλεοπτικού επιστημονικού προγράμματος Εύρηκα) και Απόστολο Δοξιάδη (μαθηματικό, σκηνοθέτη, συγγραφέα).

Οι δέκα φιναλίστ θα κερδίσουν ένα διήμερο Masterclass στην επικοινωνία της επιστήμης πριν από τον τελικό γύρο και θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με επικοινωνιολόγους της επιστήμης και να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Ο νικητής του Ελληνικού διαγωνισμού FameLab θα παρακολουθήσει τον Ιούνιο 2007 το Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham της Μεγάλης Βρετανίας, όπου θα παρουσιαστούν οι φιναλίστ του βρετανικού FameLab. Το πρώτο βραβείο είναι ένα laptop, ενώ δεύτερο και τρίτο βραβείο για τους αναπληρωματικούς μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Επίσης, θα υπάρξει βραβείο κοινού. O Διαγωνισμός FameLab τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στη διεύθυνση: British Council, Καίτη Γιακουμάκη, Πλατεία Κολωνακίου 17, 106 73 Αθήνα, τηλ.: 210 369 2342, fax: 210 361 4658, e-mail: Katy.Yakoumaki@britishcouncil.gr.