Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος συντονιστής σε παγκόσμιο δίκτυο θεωρητικής φυσικής

Ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια από την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ συνεργάζονται στον τομέα της φαινομενολογίας στοιχειωδών σωματιδίων, στο πλαίσιο του δικτύου HEPTOOLS 'Tools and Precision Calculations for Physics Discoveries at Colliders' που συντονίζει το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ 'ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ'. Πρόκειται για έργο με συνολικό προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τις Δράσεις Marie Curie του 6ου Προγράμματος Πλαίσιο της ΕΕ, και περιλαμβάνει 16 ερευνητικά κέντρα και 47 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.

Η θεωρητική φυσική στοιχειωδών σωματιδίων στοχεύει στη διερεύνηση και κατανόηση της δομής των στοιχειωδών σωματίων της φύσης και των αλληλεπιδράσεών τους. Τα σχεδιαζόμενα σε διεθνές επίπεδο πειράματα του 21ου αιώνα (προγράμματα Large Hadron Collider (LHC-CERN) και International Linear Collider (ILC) αναμένεται να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως η προέλευση της μάζας, η ενδεχόμενη ενοποίηση όλων των γνωστών αλληλεπιδράσεων, συμπεριλαμβανομένης της βαρύτητας και της ασυμμετρίας ύλης-αντιύλης που παρατηρείται στο σύμπαν.

Το δίκτυο HEPTOOLS ασχολείται με τη φαινομενολογία στοιχειωδών σωματιδίων (particle physics phenomenology), η οποία αφορά, αφενός, τη διατύπωση επακριβών και αξιόπιστων θεωρητικών προβλέψεων για την αξιοποίηση των πειραματικών δεδομένων, και, αφετέρου, την ανατροφοδότηση των θεωρητικών επεξεργασιών για την παραγωγή νέας γνώσης. Συγκεκριμένα, το δίκτυο θα εστιάσει σε τρία πεδία: Ανάπτυξη σύνθετων εργαλείων για τον ακριβή υπολογισμό μακροσκελών και/ή επαναλαμβανόμενων διαδικασιών, Επακριβείς υπολογισμοί για τα πειράματα LHC και ILC που πραγματοποιούνται με εργαλεία που αναπτύσσονται εντός και εκτός του δικτύου, Μέθοδοι για την ανακάλυψη νέων φαινομένων και προσδιορισμός σωματιδίων και των αλληλεπιδράσεών τους.

Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους ερευνητές, σε διδακτορικό και μεταδιδακτορικό επίπεδο, εξειδικευμένα σεμινάρια, δράσεις για μεταφορά γνώσης και τεχνογνωσίας μεταξύ των συνεργαζόμενων οργανισμών, κ.λπ.

Περισσότερες πληροφορίες:
ΕΚΕΦΕ 'ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ'
Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής
Δρ Κώστας Παπαδόπουλος
Τηλ.: 210 6503438
E-mail: costas.papadopoulos@cern.ch
http://www.cern.ch/heptools