Τα παιδιά ζωγραφίζουν την επιστήμη

Με έντονα χρώματα, σχέδια και απλές γραμμές περιγράφουν τα παιδιά τον κόσμο των ερευνητών στην έκθεση 'Ο ερευνητής μέσα από τα μάτια των παιδιών' που πραγματοποιείται, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), από τις 20 Δεκεμβρίου 2006 έως τις 9 Ιανουαρίου 2007, στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα μαθητών από δημοτικά σχολεία της Αττικής και της περιφέρειας που συμμετείχαν σε διαγωνισμό που είχε διοργανώσει το ΕΙΕ, το 2005, στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων με τίτλο 'Η νέα γενιά συναντά τους ερευνητές'. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, προβολή διαφανειών, DVD, συζητήσεις, κ.λπ., με στόχο να γίνει η ιδιότητα του ερευνητή γνωστή στο ευρύ κοινό.

Στο διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής συμμετείχαν συνολικά 172 μαθητές που αποτύπωσαν στο χαρτί, με την παιδικότητα και την αθωότητα της ηλικίας, την εικόνα που έχουν διαμορφώσει για τον ερευνητή. Στο διαγωνισμό συνέδραμε το Κέντρο Διεθνούς Παιδικής Εκθέσεως Ζωγραφικής στην Ελλάδα της κας ’ννας Λαουτάρη-Γκριτζάλα, η οποία ήταν και επικεφαλής της κριτικής επιτροπής. Τα έργα των παιδιών που διακρίθηκαν τυπώθηκαν σε χριστουγεννιάτικες κάρτες, τα έσοδα των οποίων προσφέρθηκαν στην Ένωση Σωματείων και Ιδρυμάτων 'Μαζί για το Παιδί'.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας αναφέρθηκε στις δράσεις που απαιτούνται για την προσέλκυση των νέων στην επιστήμη, σε ένα χώρο που η έμφυτη φαντασία, η περιέργεια, το ταξίδι στο άγνωστο, η επιμονή και η υπομονή βρίσκουν απόλυτη δικαίωση. Υπογράμμισε πως οι ερευνητές είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι που κινούνται ανάμεσά μας και πασχίζουν να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στο εργαστήριο και στο σπίτι, στους 'μαθηματικούς τύπους' και στις οικογενειακές υποχρεώσεις. Οι παιδικές ζωγραφιές αποτυπώνουν ακριβώς όλα αυτά και δίνουν στους μεγάλους τη δυνατότητα να δουν, μέσα από τα μάτια των παιδιών, την αλήθεια.

Η έκθεση στον Πολυχώρο του υπουργείου Ανάπτυξης λειτουργεί καθημερινά, από τις 9.00 έως τις 13.30, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.