Απονεμήθηκαν τα ευρωπαϊκά Βραβεία για Νέους Επιστήμονες

Ένα σύστημα αποπάγωσης για αεροσκάφη, η προσομοίωση της καμπύλης που διαγράφει η μπάλα στην επιτραπέζια αντισφαίριση και μια πολύπλοκη οργανική χημική σύνθεση της οικογένειας β-αναστολέων απέσπασαν τα βραβεία του 18ου Διαγωνισμού για Νέους Επιστήμονες της ΕΕ. Οι ερευνητικές ομάδες από την Αυστρία, τη Γερμανία και την Πολωνία διακρίθηκαν μεταξύ των 120 συμμετοχών, που υποβλήθηκαν από 33 χώρες, και απέσπασαν τα τρία πρώτα βραβεία, αξίας 5.000 ευρώ έκαστο.

Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιστήμη και Κοινωνία» της ΕΕ και στοχεύει στην ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με την έρευνα, στην προώθηση της συνεργασίας και την ανταλλαγή γνώσης. Συμμετέχουν νέοι ερευνητές, ηλικίας 15-20 ετών, με ερευνητικά έργα που έχουν ήδη διακριθεί στους αντίστοιχους εθνικούς διαγωνισμούς των κρατών μελών και των συνδεδεμένων χωρών της ΕΕ. Η αξιολόγηση γίνεται από επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής, φέτος, την καθ. Jane Grimson, από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου.

Τα έργα που απέσπασαν τα τρία πρώτα βραβεία είναι τα ακόλουθα:
- Ανάπτυξη νέου συστήματος αποπάγωσης για αεροσκάφη, Αυστρία (Michael Kaiser, Johannes Kienl): το σύστημα μπορεί χρησιμοποιηθεί για την αποπάγωση των αεροτομών σε αεροσκάφη και ανεμογεννήτριες. Τοποθετείται στις πτέρυγες του αεροσκάφους, στους κάθετους και οριζόντιους σταθεροποιητές και στα στροφεία των σταθμών αιολικής ενέργειας. Η απομάκρυνση του πάγου επιτυγχάνεται μέσω της διαστολής ενός θερμαινόμενου μεταλλικού στρώματος. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά συστήματα, που απαιτούν συνεχή θερμότητα όταν το αεροσκάφος βρίσκεται σε ζώνη κινδύνου, το νέο σύστημα χρειάζεται θερμότητα και ενέργεια μόνο όταν υπάρχει πάγος και πλεονεκτεί όσον αφορά το βάρος, τις διαστάσεις και την απόδοση.
- Καμπύλες τροχιάς μπάλας επιτραπέζιας αντισφαίρισης, Γερμανία (Alexander Joos, Johannes Burkart): στόχος του έργου ήταν η κατανόηση και η προσομοίωση της καμπύλης που διαγράφει η μπάλα του πινγκ-πονγκ. Οι ερευνητές ανέλυσαν, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, την κίνηση της μπάλας που εκτοξεύεται από ένα μηχάνημα προπόνησης. Στη συνέχεια, συνέκριναν τις καμπύλες των δοκιμών και προσομοίωσαν τις τροχιές, διαμορφώνοντας τελικά τις πραγματικές συνθήκες επιτραπέζιας αντισφαίρισης.
- Σύνθεση δυνητικού ανταγωνιστή του β-αδρενεργικού υποδοχέα, Πολωνία (Tomasz Wdowik): οι καρδιακές παθήσεις αντιμετωπίζονται συχνά με φάρμακα β-αναστολέων. Ο νέος ερευνητής ασχολήθηκε με την πολύπλοκη οργανική χημική σύνθεση μιας νέας ένωσης που θα μπορούσε να διευρύνει την οικογένεια των β-αναστολέων, ενώ περιέγραψε και τον τρόπο λειτουργίας τους.
Το δεύτερο βραβείο δόθηκε σε ερευνητικές ομάδες από τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία για έργα σχετικά με τα φασματοσκοπικά δυαδικά συστήματα, το γεωμετρικό μετασχηματισμό και την απόπτωση. Το τρίτο βραβείο δόθηκε σε ερευνητές από τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία και την Τσεχία για έργα που αφορούν μεθόδους μέτρησης, ένα δείκτη αλλοίωσης τροφίμων και τις αλλαγές του χρώματος στα φύλλα των σιτηρών.

Μάθετε Περισσότερα