Έτος Επιστήμης και Τεχνολογίας για Κίνα-ΕΕ το 2007

13.11.2006

Η επίσημη ανακήρυξη του 2007 ως έτος συνεργασίας Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας (China-EU Science and Technology Year, CESTY) πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση του διαλόγου Κίνας και ΕΕ για τη στρατηγική και πολιτική έρευνας και τεχνολογίας, καθώς και η ανταλλαγή ιδεών, ερευνητικού δυναμικού και επιστημονικών πόρων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους τομείς υγείας, ενέργειας, περιβάλλοντος, τροφίμων και βιοτεχνολογίας.

Η συνεργασία των δύο περιοχών ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ενώ η πρώτη επίσημη συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της Επιστήμης και της Τεχνολογίας υπογράφηκε το 1998. Από τότε έχουν γίνει σημαντικά βήματα, και η Κίνα συμμετέχει πλέον σε ευρωπαϊκά έργα όπως ο διεθνής πειραματικός θερμοπυρηνικός αντιδραστήρας ITER και το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileο. Αποτελεί, δε, έναν από τους σημαντικότερους συνεργάτες της ΕΕ στα Προγράμματα Πλαίσιο. Ενδεικτικά, στο 6ο ΠΠ συμμετείχαν περισσότεροι από 150 κινεζικοί οργανισμοί σε 130 ερευνητικά έργα, με προϋπολογισμό περίπου 900 εκατ. ευρώ. Η συνεργασία αυτή αναμένεται να ενισχυθεί στο 7ο ΠΠ.

Στο πλαίσιο του έτους συνεργασίας, διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις σε Ευρώπη και Κίνα, όπως η από κοινού έκθεση Ε&Τ συνεργασίας στο Συνέδριο για τις Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας, στις 21-23 Νοεμβρίου, στο Ελσίνκι και το Επιχειρηματικό Συνέδριο ΕΕ-Κίνας στο Le Havre της Γαλλίας, στις 6-8 Δεκεμβρίου. Επιπλέον, προγραμματίζονται ένα Συνέδριο με θέμα την Κινητικότητα των Ερευνητών, στο Βερολίνο, και μια εκδήλωση για συνεργασίες στη βιοτεχνολογία, στη Σαγκάη.

Μάθετε Περισσότερα