Τεχνολογία αιχμής για την απόκτηση γνώσης από πολυμεσικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο

Μια καινοτομική τεχνολογία που θα επιτρέπει την αυτόματη απόκτηση γνώσης από πολυμεσικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο και την ενσωμάτωσή της σε ευφυείς υπηρεσίες πληροφόρησης αναμένεται να αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ΒΟΕΜΙΕ (Bootstrapping Ontology Evolution with Multimedia Information Extraction), που συντονίζει το Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος'. Το έργο θα συνδυάσει για πρώτη φορά την πολυμεσική τεχνολογία ταξινόμησης με τεχνολογίες βασισμένες στη γνώση, με στόχο την επίλυση του προβλήματος της υπερπληροφόρησης στο Διαδίκτυο.

Το ΒΟΕΜΙΕ υλοποιείται από ερευνητικούς οργανισμούς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση γνώσης και πληροφορίας από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ελλάδα (ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος' και Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης - EΚΕΤΑ). Συγχρηματοδοτείται από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ (πρόγραμμα 'Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίες (IST)', ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια.

Το έργο βασίζεται στις τεχνολογίες ψηφιακών χαρτών που έχει αναπτύξει ο εταίρος TeleAtlas N.V. και στο εργαλείο ταξινόμησης iFinder του Γερμανού εταίρου Fraunhofer-Gesellschaft zur Forderung der angewandten Forschung e.V. Συγκεκριμένα, μέσω των ψηφιακών χαρτών, θα αντλούνται πληροφορίες για αθλητικά γεγονότα σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες, στη συνέχεια, θα εντάσσονται σε μια ποικιλία πολυμεσικού περιεχομένου και θα είναι τελικά προσβάσιμες στο ευρύ κοινό μέσω ενός φιλικού μενού. Η έξυπνη και ευέλικτη αναζήτηση του πολυμεσικού περιεχομένου θα γίνεται μέσω του εργαλείου ταξινόμησης iFinder, το οποίο θα εμπλουτιστεί με δυνατότητες σημασιολογικής επεξεργασίας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την αυτόματη ανάκτηση πληροφοριών από οπτικό περιεχόμενο. Αυτό που διαφοροποιεί το BOEMIE είναι η έμφαση στην απόκτηση γνώσης με βάση ένα πολυμεσικό σημασιολογικό μοντέλο, ώστε η πληροφορία να είναι ακριβής, να συνδυάζει διαφορετικούς τύπους πηγών (κείμενο, βίντεο, εικόνα, ήχο) και να μπορεί να εμπλουτίζεται διαρκώς. Η ανάπτυξη μιας τέτοιας τεχνολογίας αναμένεται να έχει εφαρμογές σε πολλούς τομείς, όπως στο εμπόριο, στον τουρισμό, στην ηλεκτρονική επιστήμη (e-science), κ.ά.

Μάθετε Περισσότερα