Αυξάνονται οι επενδύσεις των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για την έρευνα και την τεχνολογία

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αυξάνουν σημαντικά τις επενδύσεις τους για την έρευνα και την ανάπτυξη, σύμφωνα με την έκθεση 'Industrial R&D Scoreboard 2006' που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία για 2.000 επιχειρήσεις (1.000 επιχειρήσεις με έδρα στην Ευρώπη και 1.000 επιχειρήσεις εκτός Ευρώπης), οι οποίες, το 2005, επένδυσαν συνολικά 371 δισ. ευρώ για την έρευνα, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αύξησαν τις επενδύσεις τους κατά 5,3%, ενώ οι επιχειρήσεις εκτός Ευρώπης κατά 7,7%. Στις 50 πρώτες θέσεις βρίσκονται 18 επιχειρήσεις με έδρα στην Ευρώπη και 32 με έδρα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ελβετία και τη Νότια Κορέα. Οι τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται από αμερικανικές επιχειρήσεις (Ford Motor, Pfizer, General Motors), ενώ εκπρόσωποι της Ευρώπης στην πρώτη δεκάδα είναι οι γερμανικές εταιρείες Daimler Chrysler (4η θέση) και Siemens (8η θέση) και η αγγλική GlaxoSmithKline (10η θέση). Οι μεγαλύτερες επενδύσεις προέρχονται από αυτοκινητοβιομηχανίες, φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες πληροφορικής.

Όσον αφορά τις επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων για την έρευνα, έξι εταιρείες βρίσκονται μεταξύ των 1.000 πρωτοπόρων ευρωπαϊκών, οι Intracom (306), Lavipharm (670), ALTEC (695), Intralot (879), Frigoglass (901) και Unisystems (974). Στην κατάταξη των δέκα πρώτων επιχειρήσεων στην Ελλάδα ακολουθούν οι Forthnet, Marac Electronics, MJ Maillis και Hitech SNT.

Μάθετε Περισσότερα