Μελέτη για την ασφάλεια παιδιών και νέων στο Διαδίκτυο

Η ασφάλεια των παιδιών και των νέων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες εξετάζεται στο ευρωπαϊκό έργο 'EU Kids Online', στο οποίο συμμετέχει το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο βασίζεται σε μελέτες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε ευρωπαϊκές χώρες και αφορούν τις δυνατότητες, αλλά και τους κινδύνους που εμπεριέχουν οι νέες τεχνολογίες και, ιδιαίτερα, το Διαδίκτυο. Στόχος είναι ο εντοπισμός συγκρίσιμων στοιχείων και ο προσδιορισμός των κοινωνικών, πολιτισμικών και κανονιστικών συνθηκών που επηρεάζουν τόσο την ασφάλεια των παιδιών και των νέων, όσο και τις αντιδράσεις των ίδιων και των γονιών τους.

Το έργο έχει διάρκεια τρία χρόνια (2006-2009) και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα 'EC Safer Internet Plus Programme'. Συντονιστής είναι το πανεπιστήμιο London School Of Economics, ενώ συμμετέχουν ερευνητικοί οργανισμοί από 18 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του έργου, συγκεντρώνονται στοιχεία για τη χρήση του Διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών, τα οποία είναι διαθέσιμα από μελέτες των 18 χωρών, και αξιολογούνται τα κενά και οι διαφορές που προκύπτουν από χώρα σε χώρα, ανάλογα με το κοινωνικό, θεσμικό και χρηματοδοτικό σύστημα, και τα ιδιαίτερα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά κάθε κράτους.

Επιπλέον, εξετάζεται η μεθοδολογία για τη διαπολιτισμική ανάλυση και αξιολόγηση της χρήσης των νέων τεχνολογιών από παιδιά, ώστε, αφενός, να διαμορφωθεί ένας οδηγός καλής πρακτικής για τις μελλοντικές μελέτες, και, αφετέρου, να συγκροτηθούν συγκεκριμένες προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για την ασφάλεια των νέων, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του έργου.

Μάθετε Περισσότερα