Επιτυχημένες στρατηγικές για την Κοινωνία της Πληροφορίας στο 1ο Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Παρατηρητηρίων για την ΚτΠ

Στρατηγικές για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) και καλές πρακτικές σε τομείς Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) από όλη την Ευρώπη παρουσιάστηκαν στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο με τίτλο '1st European Summit: Observing the IT Society' που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 28 Σεπτεμβρίου 2006, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και βιομηχανικής κοινότητας, στελέχη επιχειρήσεων από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, πολιτικοί φορείς, κ.λπ., οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σύγχρονες τάσεις και τους στόχους της Ευρώπης για την Κοινωνία της Πληροφορίας, καθώς και για επιτυχημένες εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, πολιτισμού, εκπαίδευσης, κ.λπ.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ο επικεφαλής του Γραφείου της Επιτρόπου V. Reding στη Γενική Διεύθυνση για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Ενημέρωσης της ΕΕ κ. R. Strohmeier τόνισε την ανάγκη για συνεργασία όλων των φορέων που μπορούν να συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής Κοινωνίας της Πληροφορίας. Στην ανταγωνιστική ενιαία αγορά για την ΚτΠ στην Ευρώπη αναφέρθηκε και ο κ. L. Protti, Αρμόδιος για την Ανάπτυξη Στρατηγικών της Μονάδας 'Στρατηγική Λισαβόνας και eEurope', που παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες του Σχεδίου Δράσης i2010. Μεταξύ των στόχων είναι η αύξηση των επενδύσεων για τις ΤΠΕ και η ενσωμάτωση και συμμετοχή όσο το δυνατό περισσότερων πολιτών.

Όσον αφορά την Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ελλάδα, ο Ειδικός Γραμματέας για την ΚτΠ κ. Β. Ασημακόπουλος αναφέρθηκε στην Ελληνική Ψηφιακή Στρατηγική και, ιδιαίτερα, στις δράσεις για την ευρυζωνικότητα και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω του Ταμείου για το Ψηφιακό Aλμα. Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Β. Ανδρονόπουλος παρουσίασε το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη Βελτίωση της Διοικητικής Ικανότητας και της Δημόσιας Διοίκησης, με προτεραιότητα την ανάπτυξη αποτελεσματικών ψηφιακών υπηρεσιών για όλους τους πολίτες. Επίσης, ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ κ. Ν. Χριστοδούλου τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών για τον ελληνικό, αλλά και τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό θεμάτων της ΚτΠ.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης βέλτιστων πρακτικών στις νέες τεχνολογίες από όλη την Ευρώπη, παρουσιάστηκε το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας, TAXIS, και η δικτυακή πύλη για παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών TAXISnet. Το TAXIS έχει συμβάλει ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του φορολογικού συστήματος, καθώς διεκπεραιώνει γρήγορα και αποτελεσματικά περίπου 80 εκατ. συναλλαγές, σε ετήσια βάση, που αντιστοιχούν σε περίπου 8 φορές τον πληθυσμό της χώρας. Όσον αφορά την πύλη TAXISnet, τον Αύγουστο του 2006, περισσότεροι από 1,5 εκατ. πολίτες χρησιμοποίησαν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, σημειώνοντας αύξηση 56% συγκριτικά με το 2003.