Aρχισε η υποβολή προτάσεων για το ευρωπαϊκό βραβείο ICT αξίας 200.000 ευρώ

10.10.2006

Ερευνητικοί οργανισμοί, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις που διαθέτουν καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες με βάση τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, καλούνται να υποβάλουν, έως τις 4 Δεκεμβρίου 2006, την υποψηφιότητά τους για το Eυρωπαϊκό Bραβείο ICT 2007 (European ICT Prize). Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το 1995, με την ονομασία Ευρωπαϊκό Βραβείο IST (Information Society Technologies), από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, Τεχνολογιών και Μηχανικής (European Council of Applied Sciences, Technologies and Engineering, Euro-CASE), με την υποστήριξη και τη χορηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν οργανισμοί από τα κράτη μέλη και τις συνδεδεμένες χώρες, για την ανάδειξη και προβολή των καλύτερων προϊόντων και υπηρεσιών που βασίζονται σε τεχνολογίες πληροφορίας και διαθέτουν σημαντικές δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης. Τα καινοτόμα προϊόντα και οι υπηρεσίες πρέπει να βρίσκονται σε στάδιο επίδειξης πρωτοτύπου ή να έχουν εισαχθεί στην αγορά μετά την 15η Απριλίου 2005.

Η αξιολόγηση τους γίνεται από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων από 16 χώρες, με βάση την τεχνική αριστεία και το καινοτόμο περιεχόμενο, το στρατηγικό επιχειρηματικό σχέδιο, τις δυνατότητες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, την εμπορική αξία, τη δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας και το άνοιγμα νέων αγορών, τη συμβολή στην αποδοχή και ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα τεχνολογίας των πληροφοριών και τα αναμενόμενα κοινωνικά οφέλη.

Στο πρώτο στάδιο αξιολόγησης, επιλέγονται 50-70 υποψήφιοι για το ευρωπαϊκό βραβείο ICT. Στη συνέχεια, τα είκοσι καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες βραβεύονται με τίτλο διάκρισης (European ICT Prize Winner Certificate) και χρηματικό έπαθλο αξίας 5.000 ευρώ. Στην τελική φάση αξιολόγησης, η Επιτροπή επιλέγει τους τρεις νικητές του μεγάλου βραβείου (Grand Prize Winners) που λαμβάνουν το τρόπαιο και 200.000 ευρώ ο καθένας.

Σημειώνεται πως κατά την περίοδο 1995-2005 υποβλήθηκαν συνολικά 3.358 αιτήσεις από 33 χώρες και απονεμήθηκαν 240 βραβεία σε οργανισμούς από 23 χώρες. Οι νικητές των βραβείων είναι σε μεγάλο ποσοστό μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δημιουργούν, κατά μέσο όρο, 25 νέες θέσεις εργασίας ανά χρόνο και διπλασιάζουν το τζίρο τους κάθε δεύτερο χρόνο.

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και το έντυπο της αίτησης συμμετοχής, διατίθενται στο δικτυακό τόπο του βραβείου.

Μάθετε Περισσότερα