Εξοικονόμηση ενέργειας στις ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες

Η εξοικονόμηση ενέργειας σε κλωστοϋφαντουργίες και άλλους βιομηχανικούς κλάδους, μέσω της καλύτερης ενεργειακής διαχείρισης, είναι ο στόχος του έργου EMS-Textile, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα 'Έξυπνη Ενέργεια για την Ευρώπη (Intelligent Energy Europe)' και συντονίζεται από την ελληνική εταιρεία συμβούλων μηχανικών SIGMA Consultants. Στο έργο συμμετέχουν οργανισμοί από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα (SIGMA Consultants και Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος).

Η ενεργειακή διαχείριση αφορά την παραγωγή προϊόντων με τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας, χωρίς αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα. Εκτός όμως από την εξοικονόμηση ενέργειας, η καλή ενεργειακή διαχείριση συμβάλλει στη βελτίωση της διοίκησης μιας επιχείρησης και στην προστασία του περιβάλλοντος, μειώνοντας τη χρήση νερού και πρώτων υλών και βελτιώνοντας τη συντήρηση και χρήση του εξοπλισμού παραγωγής και τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων.

Το έργο EMS-Textile παρέχει πρότυπα εργαλεία και υπηρεσίες, αφενός, για τον ενεργειακό έλεγχο της επιχείρησης και τον προσδιορισμό της ειδικής κατανάλωσης ενέργειας, δηλαδή του ποσού της ενέργειας που καταναλώνεται ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος και, αφετέρου, για την εφαρμογή δράσεων που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση και περιορίζουν την αλόγιστη κατανάλωση ενέργειας. Στους στόχους του έργου περιλαμβάνονται επίσης η χρήση ορθών πρακτικών και εργαλείων ενεργειακής διαχείρισης σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους και χώρες της Ευρώπης, καθώς και η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των κλωστοϋφαντουργικών μονάδων της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, η ορθολογική διαχείριση μπορεί να οδηγήσει στην εξοικονόμηση έως και 2% της ενεργειακής δαπάνης ανά έτος, ποσό συνήθως αρκετό για την τοποθέτηση ειδικού λογισμικού, μετρητών και συσκευών ελέγχου υψηλής τεχνολογίας για τη διαχείριση της ενέργειας. Η ενεργειακή διαχείριση μπορεί επίσης να ενσωματωθεί εύκολα σε ήδη υπάρχοντα συστήματα διαχείρισης (π.χ. ISO 9001, ISO 14001) και να βελτιώσει τη συνολική διοίκηση της επιχείρησης, ενώ σημαντικά είναι και τα οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του EMS-Textile πραγματοποιήθηκαν ενεργειακοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις όλων των χωρών που συμμετέχουν στο έργο. Τα συμπεράσματα της συγκριτικής αξιολόγησης καταγράφουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στην ενεργειακή διαχείριση των επιχειρήσεων που μπορούν να οδηγήσουν στη μακροχρόνια εξοικονόμηση έως και 20% της ενεργειακής δαπάνης. Στην Ελλάδα παρατηρήθηκαν χαμηλές επιδόσεις στην ενεργειακή διαχείριση, με εξαίρεση τις επενδύσεις, όπου η επίδοση της χώρας είναι υψηλότερη του μέσου όρου, κυρίως λόγω επιδοτούμενων προγραμμάτων ενεργειακών επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο σχεδιάζεται η διοργάνωση σεμιναρίου, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, για την προώθηση πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να επικοινωνήσουν με τη SIGMA Consultants. Περισσότερες πληροφορίες για τις πρακτικές και τα εργαλεία εξοικονόμησης ενέργειας είναι διαθέσιμα στο δικτυακό τόπο του έργου.

Μάθετε Περισσότερα