Διεθνές Συνέδριο για Δημόσιες/Δημοτικές Βιβλιοθήκες στην Αθήνα

Διεθνές Συνέδριο για δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες με θέμα 'Πληροφοριακή Παιδεία - το Κλειδί για τη Δια Βίου Μάθηση' διοργανώνει η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, στις 14-16 Ιουνίου 2006, στην Αθήνα.

Η πληροφοριακή παιδεία αφορά την ικανότητα που διαθέτει κάποιος να διατυπώνει σωστά τις πληροφοριακές του ανάγκες, να επικεντρώνεται στην κατάλληλη πληροφορία, να την προσεγγίζει με κριτικό πνεύμα και να τη χρησιμοποιεί αποτελεσματικά. Πολλές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες προσφέρουν σχετικά μαθήματα σε φοιτητές. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες, ωστόσο, μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στη διάδοση της πληροφοριακής παιδείας, παρέχοντας στο ευρύτερο κοινό τη δυνατότητα να επεξεργαστεί δημιουργικά και να μετατρέψει πληροφορίες και εμπειρίες σε γνώσεις, αντιλήψεις και ικανότητες.

Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν επιτυχημένες εφαρμογές πληροφοριακής παιδείας από δημόσιες βιβλιοθήκες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ολλανδίας, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και της Τουρκίας. Θα λειτουργήσουν επίσης ολιγομελή εργαστήρια που θα καλύψουν θέματα όπως ο ρόλος των βιβλιοθηκονόμων στην εποχή της πληροφόρησης, πρακτικές εφαρμογές πληροφοριακής παιδείας για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, τεχνικές υποστήριξης της πληροφοριακής παιδείας, μέθοδοι ενεργοποίησης της συμμετοχικότητας στη διαδικασία εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, κ.ά.

Σημειώνεται πως στην Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών συμμετέχουν τα ινστιτούτα Goethe Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Ινστιτούτο Cervantes, το Κέντρο Τεκμηρίωσης της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκoνόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Η συμμετοχή στο Συνέδριο και στα εργαστήρια είναι δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες:
Goethe-Institut Athen
κα Χριστίνε Τζίμη
Tηλ.: 210 3661 033
Fax: 210 3636 494
E-mail: bibl@athen.goethe.org