Πρόγραμμα για ερευνητικές συνεργασίες Ελλάδας-Αιγύπτου

05.09.2006

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για ερευνητικές συνεργασίες Ελλάδας - Αιγύπτου, για την περίοδο 2006-2008, ανακοίνωσε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας της Αιγύπτου. Ο ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της Πράξης 'Διακρατικές Ε&Τ Συνεργασίες 2005' του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ανταγωνιστικότητα' (ΕΠΑΝ), ανέρχεται, για την ελληνική πλευρά, στα 280.000 ευρώ.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Οι επιστημονικοί τομείς που καλύπτονται αφορούν:
- Βασικές Επιστήμες (Μαθηματικά, Φυσική),
- Βιοτεχνολογία (φαρμακευτικές εφαρμογές και προϊόντα, μελέτες σχετικά με το σύστημα κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων και καταχώρησης νέων φαρμακευτικών προϊόντων),
- Περιβαλλοντικές έρευνες (ατμοσφαιρική ρύπανση, διαχείριση υδατικών πόρων, διαχείριση αποβλήτων),
- Υδατοκαλλιέργειες.

Τα προτεινόμενα έργα θα πρέπει να έχουν διάρκεια έως 15 μήνες. Ο προϋπολογισμός ανά έργο, που θα διατεθεί από την ελληνική πλευρά, δεν θα υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ, ενώ η μέγιστη δημόσια δαπάνη ανά έργο ανέρχεται σε 12.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορά κυρίως τις ανταλλαγές επιστημόνων, δηλαδή δαπάνες μετακίνησης, ημερήσιες αποζημιώσεις και αμοιβές ερευνητών. Καλύπτονται επίσης έξοδα για αναλώσιμα, εξοπλισμό και δημοσιεύσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους (από κοινού οι επιστημονικοί υπεύθυνοι στις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών) έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2006. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν με κριτήρια το επιστημονικό επίπεδο και την ερευνητική εμπειρία της ομάδας, την πρωτοτυπία και την πληρότητα της πρότασης, τη μεθοδολογία, τη σκοπιμότητα της συνεργασίας και τα παραδοτέα του έργου. Η τελική επιλογή των προτάσεων θα γίνει από Μικτή Επιτροπή των δύο χωρών.

Περισσότερες πληροφορίες:
Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
Ιωάννης Παπαδάκης, Μαρία Φλωράτου
Τηλ.: 210 7458113, 7458099
Ε-mail: jep@gsrt.gr, mflo@gsrt.gr