Μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου η υποβολή προτάσεων για το Εθνικό Βραβείο Επιχειρηματικής Αρίστευσης

14.09.2006

Το Εθνικό Βραβείο Επιχειρηματικής Αρίστευσης, αξίας 70.000 ευρώ, θα διεκδικήσουν μεταποιητικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο σχετικής Δράσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ανταγωνιστικότητα' (ΕΠΑΝ) που ανακοίνωσε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (ΓΓΒ). Στόχος του Βραβείου είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, η διαμόρφωση ενός σημείου αναφοράς συγκριτικής αξιολόγησης, καθώς και η προώθηση της ποιότητας και της καινοτομίας μέσω της αποδοτικής εφαρμογής καλών πρακτικών και μοντέλων επιχειρηματικής αρίστευσης.

Η Δράση απευθύνεται σε μεταποιητικές επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων, που αναφέρονται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος, οι οποίες λειτουργούν συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα και εφαρμόζουν κάποιο σύστημα διαχείρισης της Ποιότητας τουλάχιστον 2 χρόνια πριν την υποβολή πρότασης. Οι επιχειρήσεις διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, με βάση το μέγεθός τους: μικρές (λιγότεροι από 50 εργαζόμενοι), μεσαίες (από 50 έως 250 εργαζόμενοι) και μεγάλες (περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι) επιχειρήσεις.

Η αξιολόγηση θα γίνει με βάση το Εθνικό Μοντέλο Επιχειρηματικής Αρίστευσης, το οποίο σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ, ως πρότυπο για την οργάνωση της ελληνικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Το Μοντέλο προτείνει πέντε πεδία αρίστευσης: Συστήματα Οργάνωσης και Διαχείρισης, Δικτυώσεις και Εξειδικευμένα Συστήματα, Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, Υλικών και Αυλων Πόρων, Εξελιγμένα Συστήματα και Καινοτομία. Η συγκεκριμένη προκήρυξη αφορά μόνο τα δύο πρώτα πεδία.

Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν, σε δύο φάσεις, από εμπειρογνώμονες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ελληνικών επιχειρήσεων και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στην αξιολόγηση θα συμμετάσχουν επίσης η Επιτροπή Αξιολόγησης της ΓΓΒ και το Συμβούλιο Επιχειρηματικής Αρίστευσης.

Συνολικά θα απονεμηθούν έως 3 Βραβεία Επιχειρηματικής Αρίστευσης, ένα για κάθε κατηγορία επιχειρήσεων, αξίας 70.000 ευρώ. Προβλέπονται επίσης έως 6 Διακρίσεις, δύο για κάθε κατηγορία επιχειρήσεων, αξίας 20.000 ευρώ. Τέλος, οι επιχειρήσεις που θα προκριθούν στη δεύτερη φάση αξιολόγησης, αλλά δεν θα αποσπάσουν κάποιο Βραβείο ή Διάκριση, θα λάβουν την Εθνική Αναγνώριση Επιχειρηματικής Αρίστευσης, αξίας 2.500 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 13 Οκτωβρίου 2006. Η απονομή των βραβείων θα γίνει σε ειδική τελετή, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ποιότητας, το Νοέμβριο του 2006. Περισσότερες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις που μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, τη διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης είναι διαθέσιμα στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.