Εθελοντές για τον ελληνικό φθηνό φορητό υπολογιστή

Εθελοντές που έχουν τη διάθεση και το χρόνο να ασχοληθούν με τον εξελληνισμό του φθηνού φορητού υπολογιστή για τους μαθητές, ο οποίος αναπτύσσεται από το διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό 'One Laptop per Child (OLPC)', με πρωτοβουλία του ιδρυτή του Media Lab του MIT καθ. Ν. Νεγκροπόντε, αναζητά η Επιτροπή πρωτοβουλίας για την ελληνοποίηση του υπολογιστή.

Πρόκειται για το φορητό υπολογιστή, του οποίου το κόστος δεν θα ξεπερνά τα 100 δολάρια, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στη γνώση και στη νέα τεχνολογία. Ο υπολογιστής έχει λειτουργικό σύστημα Linux και βασίζεται σε ανοιχτό λογισμικό, ενώ ο έξυπνος σχεδιασμός του παρέχει δυνατότητες εφάμιλλες με εκείνες ενός σύγχρονου φορητού υπολογιστή. Οι συγκεκριμένοι υπολογιστές θα διανέμονται αποκλειστικά και απευθείας στα σχολεία μέσω κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Όσον αφορά την ελληνική έκδοση του υπολογιστή, το λογισμικό θα αναπτυχθεί εθελοντικά από την κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού, υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Η σχετική Επιτροπή αναζητά άτομα για τη συγκρότηση της ελληνικής ομάδας εθελοντών και, συγκεκριμένα:

- Προγραμματιστές, για την προσαρμογή και βελτίωση των υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων εφαρμογών
- Μεταφραστές, για τη μετάφραση και προσαρμογή του λογισμικού και των εφαρμογών στα ελληνικά
- Εκπαιδευτικούς και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση εκπαιδευτικών εφαρμογών και σεναρίων
- Οργανισμούς ή εργαστήρια, για την ανάπτυξη, δοκιμή και επίδειξη εφαρμογών λογισμικού.

Οι ενδιαφερόμενοι, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ελληνική ομάδα για το φθηνό υπολογιστή, καλούνται να εγγραφούν στον κατάλογο olpc@ellak.gr που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό στη διεύθυνση: https://mailman2.grnet.gr/mailman/listinfo/olpc