Η ελληνική έρευνα και καινοτομία στη 2η Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας

Τα αποτελέσματα των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων παρουσίασαν με διαδραστικό τρόπο 35 ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις στη 'Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας' η οποία διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά από τη ΓΓΕΤ στην Αθήνα (Ζάππειο Μέγαρο) το διάστημα 28 Ιουνίου - 5 Ιουλίου 2006. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα πρόσφατα επιτεύγματα, τα προϊόντα και τις δραστηριότητες ερευνητικών και επιστημονικών φορέων και ταυτόχρονα να κατανοήσουν το ρόλο της επιστήμης και τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή.

Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ημερίδες και συζητήσεις, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, που αφορούσαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: Περιβάλλον (δομημένο και μη) - κλίμα, Τεχνολογία στην Εκπαίδευση, Πολιτισμός & Τεχνολογία, Έρευνα & Τεχνολογία στην Υγεία, Μεσογειακή Διατροφή - Έρευνα & Παράδοση.

Το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων συγκέντρωσε ο ειδικός χώρος της έκθεσης 'Ταξιδεύοντας με το Φως', που αποτελούσε μια περιήγηση στον κόσμο του φωτός και στις συναρπαστικές εφαρμογές των νέων οπτικών τεχνολογιών και των λέιζερ. Στόχος της έκθεσης, που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Ινστιτούτο Max Born Μη Γραμμικής Οπτικής και Φασματοσκοπίας Βραχέων Παλμών και το VDI Technology Center, ήταν να παρουσιάσει στο κοινό και ιδιαίτερα στους νέους, μια σειρά πειραμάτων - επιδείξεων, τα οποία με διδακτικό τρόπο αποκαλύπτουν τα μυστικά του φωτός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ολομέλειας του Δικτύου Γυναικών Ερευνητριών 'Περικτιόνη' το οποίο συντονίζεται από τη ΓΓΕΤ και αποσκοπεί στην προώθηση του θέματος των ίσων ευκαιριών στην Έρευνα & Τεχνολογική Ανάπτυξη (Ε&ΤΑ), με την υποστήριξη συγκεκριμένων μέτρων για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του γυναικείου ερευνητικού πληθυσμού και την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές Ε&ΤΑ.

Κατά την τελετή λήξης της 2ης Εβδομάδας Επιστήμης και Τεχνολογίας, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας βράβευσε τις 12 επιχειρήσεις που παρουσίασαν καινοτόμες ιδέες και διακρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος 'Τεχνογένεσις' που υλοποίησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο κ. Δ. Σιούφας αναφέρθηκε στην επιτυχημένη διοργάνωση της Εβδομάδας Επιστήμης και Τεχνολογίας, η οποία καθιερώνεται πλέον ως θεσμός, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι πολλά από τα καινοτομικά εκθέματα της έκθεσης εφαρμόζονται ή πρόκειται να τεθούν σύντομα σε εφαρμογή, όπως το πρότυπο σύστημα 'Ιπποκράτης - μστ' για την πρόωρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα 'Τεχνογένεσις', ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή λήξης, επισήμανε ότι 'Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αποσκοπούσε αφενός να κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής, και αφετέρου να δράσει ως καταλύτης για τις τοπικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την καινοτομία σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Από τις 300 πρωτότυπες προτάσεις που υποβλήθηκαν, επελέγησαν οι 70 για τις οποίες εκπονήθηκε επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξής τους, και τελικά οι 12 επικρατέστερες και υψηλότερα ιεραρχημένες προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν με 800 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να μπουν σε τροχιά υλοποίησης.'

Σημειώνεται ότι στόχος του προγράμματος 'Τεχνογένεσις', συνολικού προϋπολογισμού 3,69 εκατ. ευρώ, είναι η ενίσχυση της καινοτομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας σε περιφερειακό επίπεδο, η δημιουργία νέων επενδύσεων και η ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Δικτύου καινοτομίας, με τη συμμετοχή παραγωγικών φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων.

Επιτεύγματα, υπηρεσίες και προϊόντα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Στην Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας συμμετείχε με επιτυχία, για δεύτερη φορά, και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), το οποίο διοργάνωσε σειρά παράλληλων εκδηλώσεων (ομιλίες, συζητήσεις, προβολές επιστημονικών ντοκιμαντέρ, έκθεση πρόσφατων εκδόσεων, έντυπο ενημερωτικό υλικό).

Στο περίπτερο του ΕΙΕ παρουσιαζόταν το ερευνητικό έργο του, με έμφαση σε καινοτόμες δράσεις που απορρέουν από ερευνητικά προγράμματα των Ινστιτούτων του και προβάλλουν εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας σε θέματα περιβάλλοντος, ιστορίας και πολιτισμού. Επίσης, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, όπως οι υπηρεσίες ψηφιακής βιβλιοθήκης που παρέχουν πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών βάσεων δεδομένων και ηλεκτρονικών περιοδικών, καθώς και οι υπηρεσίες πληροφόρησης και υποστήριξης για ερευνητικά προγράμματα και μεταφορά τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΕΙΕ πραγματοποιήθηκε ομιλία του Daniel Thomas, Καθηγητή του Πολυτεχνείου της Compiegne και Προέδρου του 'Πόλου Ανταγωνιστικότητας της Γαλλικής Βιομηχανίας', με θέμα 'Pole of Competitiveness. Industries and Agroresources in France: Biofuels, Biomolecules, Biomaterials'. Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με θέμα 'Βιοενέργεια, Βιοαιθανόλη, Βιοντήζελ', με συντονιστή τον Φραγκίσκο Κολίση, Καθηγητή ΕΜΠ και Διευθυντή του Iνστιτούτου Bιολογικών Eρευνών και Bιοτεχνολογίας του ΕΙΕ, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν οι ερευνητικές δράσεις του Ινστιτούτου στον τομέα της Βιομηχανικής Βιοκατάλυσης/Βιοτεχνολογίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η διάλεξη της Δρ Εύης Σαχίνη, Προϊσταμένης του Τμήματος Ανάπτξης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης/ΕΙΕ, για τις υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης του ΕΚΤ με χρήση νέων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, την αναζήτηση και ανάκτηση επιστημονικών πληροφοριών, την παραγγελία επιστημονικών δημοσιευμάτων και την ανάπτυξη και διάθεση ειδικών θεματικών συλλογών.

Το ενδιαφέρον του κοινού συγκέντρωσε και η εκδήλωση με θέμα 'Κεραμικά της Μεσογείου: Ανάλυση-Ανάκτηση-Αναβίωση χαμένων τεχνικών κατασκευής τους με εφαρμογή σύγχρονων φυσικοχημικών μεθόδων: Παρουσίαση του έργου CERAMED', με παράλληλη προβολή DVD. To ευρωπαϊκό έργο CERAMED, με συντονιστή το Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του ΕΙΕ, αφορά τη μελέτη, ανάδειξη και αναβίωση της αρχαίας και παραδοσιακής κεραμικής παραγωγής από τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου. Γεωγραφικά, καλύπτει μια περιοχή από το στενό του Γιβραλτάρ έως τη Νεκρά Θάλασσα, και χρονικά την περίοδο από τον 8ο αιώνα π.Χ. ως και τον 18ο αιώνα π.Χ.

Μέσα από τη μελέτη πέντε αντιπροσωπευτικών τύπων διακοσμημένης κεραμικής (Αρχαία Ελληνική κεραμική, Terra Sigillata, Majotica, Iznik και κεραμική των Ναβαταίων) οι ερευνητές προσπάθησαν να ανακτήσουν την τεχνογνωσία κατασκευής των κεραμικών, με στόχο την αναπαραγωγή μουσειακής ποιότητας αντιγράφων αρχαίων και ιστορικών κεραμικών και τη σύγχρονη παραγωγή κεραμικών υψηλής ποιότητας, με τις τεχνικές και τα υλικά των αρχαίων. Στο περίπτερο του ΕΙΕ παρουσιάζονταν 6 προθήκες κεραμικών/ αναπαραγωγές των πέντε τύπων διακοσμημένης κεραμικής της Μεσογείου (Ελλάδα, Ισπανία, Μαρόκο, Τουρκία και Ιορδανία) που προέκυψαν από τις έρευνες του CERAMED.

'Νεοελληνική Eικονιστική προσωπογραφία: 10.000 Προσωπογραφίες στο διαδίκτυο' ήταν το θέμα της ομιλίας του Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών/ΕΙΕ, με παράλληλη προβολή DVD, που αφορούσε τη συλλογή 10.000 προσωπογραφιών σε ψηφιακή μορφή, των Ελλήνων που διακρίθηκαν από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης έως την εποχή μας (με εξαίρεση των ζώντων) σε όλους τους τομείς του βίου.

Σκοπός του έργου, που αποτελεί τμήμα του έργου 'Πανδέκτης' του ΕΙΕ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Κοινωνία της Πληροφορίας'), είναι η δημιουργία ενός όσο γίνεται πληρέστερου σώματος προσωπογραφιών, το οποίο μετά τις επεξεργασίες που θα προκύψουν, θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη πηγή/σειρά για τις νεοελληνικές σπουδές. Οι 10.000 ψηφιοποιημένες εικόνες και η βάση δεδομένων που τις συνοδεύει θα είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο από το τέλος του 2006. Σημειώνεται ότι οι προσωπογραφίες για τις οποίες το ΕΙΕ έχει τα δικαιώματα θα είναι διαθέσιμες σε υψηλή ανάλυση για να μπορούν οι χρήστες να τις αντιγράφουν. Αντίθετα οι προσωπογραφίες για τις οποίες το ΕΙΕ δεν έχει τα δικαιώματα, θα διατίθενται σε χαμηλή ανάλυση για να μπορεί ο χρήστης να αξιοποιεί την πληροφορία και να ζητά αντίγραφο από το μουσείο, τη βιβλιοθήκη, τον φορέα, ή τον ιδιώτη που κατέχει το πρωτότυπο.