ERA-Link: Δίκτυο Ευρωπαίων ερευνητών στις ΗΠΑ

21.08.2006

Ένα δίκτυο που συνδέει τους Ευρωπαίους ερευνητές που εργάζονται στις ΗΠΑ και τους ενημερώνει για την ερευνητική πολιτική και τις δυνατότητες απασχόλησης και συνεργασίας στην Ευρώπη αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρωτοβουλία ERA-Link βασίζεται στην αναγνώριση της συνεισφοράς των συγκεκριμένων ερευνητών στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, ανεξάρτητα από το εάν αποφασίσουν να επιστρέψουν στην Ευρώπη ή όχι.

Οι κύριες δράσεις του ERA-Link αφορούν τη δικτύωση των ερευνητών, την ενημέρωση σχετικά με τις πολιτικές για την έρευνα και τις θέσεις απασχόλησης στην ΕΕ, καθώς και την υποστήριξη των απόδημων Ευρωπαίων ερευνητών, ώστε να αναπτύξουν συνεργασίες, ή ακόμα και να συνεχίσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία στην Ευρώπη.

Το δίκτυο έχει ήδη πραγματοποιήσει έρευνα για τις ανάγκες και τις προσδοκίες των Ευρωπαίων ερευνητών που εργάζονται στις ΗΠΑ, στην οποία ανταποκρίθηκαν περίπου 2.000 ερευνητές από όλη την Ευρώπη που εργάζονται σε αμερικανικούς ερευνητικούς οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Υπολογίζεται, δε, ότι ο συνολικός αριθμός των Ευρωπαίων ερευνητών στις ΗΠΑ υπερβαίνει τους 100.000, ενώ 3.000 από αυτούς έχουν ήδη εγγραφεί στο δίκτυο.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στην Ουάσιγκτον, ο Επίτροπος για θέματα έρευνας Janez Potocnik υπογράμμισε πως οι Ευρωπαίοι ερευνητές στις ΗΠΑ αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για τον ΕΧΕ, καθώς πρόκειται για επιστήμονες με ανώτατη μόρφωση, διεθνή εμπειρία και κινητικότητα, οι οποίοι λειτουργούν ως πρεσβευτές της επιστημονικής αριστείας και του πολιτισμού της Ευρώπης. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council) καθ. Φ. Καφάτος, οποίος παρουσίασε τη δομή και τους στόχους του νέου οργανισμού.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του ERA-Link (http://cordis.europa.eu/eralink/), ο οποίος περιλαμβάνει ήδη χρήσιμα στοιχεία και συνδέσμους για πολιτικές και προγράμματα έρευνας της ΕΕ, ευκαιρίες απασχόλησης και συνεργασίας, εθνικά δίκτυα ερευνητών, δημοσιεύσεις, κ.λπ.

Η συμμετοχή στο δίκτυο είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν ηλεκτρονικά μέσα από το δικτυακό τόπο.

Μάθετε Περισσότερα