Η μεγαλύτερη κυψέλη καυσίμου στην Ελλάδα σε λειτουργία από το ΚΑΠΕ

Τη μεγαλύτερη κυψέλη καυσίμου (fuel cell) στην Ελλάδα, που επιτρέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος 5kW χρησιμοποιώντας ως καύσιμο καθαρό υδρογόνο, εγκατέστησε και έθεσε σε λειτουργία το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), στο αιολικό του πάρκο στην Κερατέα Αττικής. Στο ίδιο πάρκο είχε εγκατασταθεί, το Νοέμβριο του 2005, η πρώτη ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής υδρογόνου από αιολική ενέργεια.

Οι κυψέλες καυσίμου επιτρέπουν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ηλεκτροχημικής αντίδρασης υδρογόνου και οξυγόνου, με μόνο υποπροϊόν το νερό. Λειτουργούν, δηλαδή, σαν μπαταρίες, με τη διαφορά ότι δεν εξαντλούνται, καθώς το καύσιμο (υδρογόνο) και το οξειδωτικό (αέρας ή οξυγόνο) εισάγονται συνεχώς στην άνοδο και την κάθοδο και τα προϊόντα (ηλεκτρική ενέργεια, θερμότητα και νερό) απομακρύνονται.

Η αξιοποίηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος, μέσω της καλύτερης αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Οι άμεσες εφαρμογές των κυψελών καυσίμου περιλαμβάνουν, τόσο την αντικατάσταση των μπαταριών στα συστήματα απρόσκοπτης παροχής ισχύος (UPS) σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τηλεπικοινωνιών, όσο και την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε αυτόνομα ενεργειακά συστήματα. Στο μέλλον, οι κυψέλες αναμένεται να υποκαταστήσουν τα υγρά και αέρια καύσιμα στη θέρμανση και τις μεταφορές.

Η κυψέλη καυσίμου αποτελεί μέρος του εργαστηρίου τεχνολογιών υδρογόνου του ΚΑΠΕ που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ανταγωνιστικότητα' του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αρμόδιο για τη λειτουργία και συντήρηση της μονάδας είναι το Τμήμα Ενσωμάτωσης Τεχνολογιών ΑΠΕ & Υδρογόνου του ΚΑΠΕ.

Μάθετε Περισσότερα