Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών 2006 στην Αθήνα

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών διοργανώνεται από τις 25 έως τις 28 Μαΐου 2006, στην Αθήνα, από το Κέντρο Εφαρμοσμένου Βιομηχανικού Σχεδιασμού (CAID), σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, τα φεστιβάλ TELEciencia (Πορτογαλία) και τη Διεθνή Ένωση Μέσων και Επιστημών - ΙΑΜS (Αγγλία) και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η διάδοση και η εκλαΐκευση της επιστημονικής γνώσης. Περιλαμβάνει, δε, επιστημονικές ταινίες που διαφοροποιούνται από τα συνηθισμένα επεξηγηματικά ντοκιμαντέρ, καθώς συνδυάζουν την Επιστήμη (ως περιεχόμενο) και την Τέχνη (ως φόρμα) για τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές που απευθύνονται στο ευρύ κοινό (επιστήμονες, μαθητές, εκπαιδευτικούς, παραγωγούς, εκδότες, επιχειρηματίες, κ.ά.).

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα προβληθούν 35 επιστημονικές ταινίες από 11 χώρες, που καλύπτουν θέματα ιατρικής, γενετικής, βιολογίας, ανθρωπολογίας και νέων τεχνολογιών. Επτά από αυτές θα βραβευθούν, κατόπιν αξιολόγησης από 9μελή Επιτροπή από τον επιστημονικό, κινηματογραφικό και δημοσιογραφικό χώρο. Παράλληλα, θα δοθούν διαλέξεις από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες.

Σημειώνεται πως ο θεσμός του Φεστιβάλ ξεκίνησε το 1999 στην Πορτογαλία, με τα Φεστιβάλ TELEciencia, και έχει διαδοθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στα Φεστιβάλ συμμετέχουν φορείς που δραστηριοποιούνται στη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και ενδιαφέρονται για την ενίσχυση της σχέσης έρευνας και βιομηχανίας και για την αξιοποίηση νέων φιλικότερων μέσων για τη διάδοση των επιστημών. Το CAID είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία, με εμπειρία στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέες τεχνολογίες και στη διοργάνωση σχετικών φεστιβάλ, όπως τα Διεθνή Βραβεία Mobius.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) με ελεύθερη είσοδο. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το CAID (Τηλ.: 210 7251893, email: caid@otenet.gr).

Μάθετε Περισσότερα