Μικρο-ρομπότ για εφαρμογές ιατρικής και μικρο-συναρμολόγησης

Ένα μικρο-ρομπότ που μπορεί να κινείται και να εκτελεί εργασίες σε πειράματα ιατρικής, μικρο-συναρμολόγησης και ατομικής ισχύος αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου MICRON (Miniaturised Co-operative Robots advancing towards the Nano range). Πρόκειται για έργο που ολοκληρώθηκε με συγχρηματοδότηση από το 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ('Νέες και Αναδυόμενες Τεχνολογίες' του προγράμματος 'Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας').

Στο έργο συμμετέχουν οκτώ ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα από επτά κράτη (Γερμανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα), μεταξύ των οποίων το Εργαστήριο Αυτόματου Ελέγχου του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στόχος του έργου ήταν η παραγωγή μιας ομάδας 5-10 αυτόνομων μικρο-ρομπότ που θα συνεργάζονται για την εκτέλεση διάφορων μικροχειρισμών, υπό την επίβλεψη υπέρυθρου συστήματος ελέγχου. Ωστόσο, λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, αναπτύχθηκε, τελικά, και δοκιμάστηκε μόνο ένα μικρο-ρομπότ.

Το ρομπότ, διαστάσεων 1,5 Χ 3εκατ., διαθέτει διαφορετικούς μηχανισμούς για κάθε κίνηση. Είναι ασύρματο και τροφοδοτείται με ενέργεια από το περιβάλλον, μέσω ενός συστήματος που μεταδίδει ηλεκτρισμό μέσω αέρα. Διαθέτει περιορισμένη ενσωματωμένη γνωστική ευφυΐα και επιβλέπεται από ένα ειδικό σύστημα εντοπισμού, από απόσταση 40-50 εκατοστών.

Το μικρο-ρομπότ έχει ήδη περάσει από μια σειρά δοκιμασιών, όπως η έγχυση κυττάρων και η μικρο-συγκόλληση, και έχει αποδειχθεί πως μπορεί να αξιοποιηθεί σε εργαστήρια για την μικρο-συναρμολόγηση πρωτοτύπων.

Μάθετε Περισσότερα