Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και φιλανθρωπικά ιδρύματα επενδύουν στην έρευνα

12.05.2006

Οι επενδύσεις των μη κερδοσκοπικών οργανισμών και των κοινωφελών ιδρυμάτων για την έρευνα μπορούν να αυξηθούν σημαντικά με τη συνεργασία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και την ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι ερευνητικών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών, βιομηχανιών και κρατικών φορέων που συμμετείχαν σε σχετικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο, στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της έρευνας από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και κοινωφελή ιδρύματα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, καθώς και σχετικές προτάσεις ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η χρηματοδότηση στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα χαμηλή, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, όπου, για παράδειγμα, το 2003, το 4,5% των συνολικών επενδύσεων για την έρευνα (περίπου 13 δισ. ευρώ) προήλθαν από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και κοινωφελή ιδρύματα. Αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οργανισμοί όπως οι 'Welcome Trust» και «Cancer Research UK' επενδύουν σημαντικά ποσά στην έρευνα.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων, λοιπόν, προτείνει την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού forum ερευνητικών ιδρυμάτων, ως μόνιμου μηχανισμού ανταλλαγής εμπειριών και αξιολόγησης πρακτικών, που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη, όπως αποτελεσματικότερη διασυνοριακή συνεργασία, οικονομίες κλίμακας και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα για τις δράσεις των μη κερδοσκοπικών οργανισμών και των κοινωφελών ιδρυμάτων.

Όσον αφορά τις συνθήκες που ευνοούν τις δωρεές για την έρευνα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη διαφάνεια και την υπευθυνότητα των εμπλεκόμενων οργανισμών. Τα ιδρύματα που έχουν σαφείς στόχους, μακροπρόθεσμη στρατηγική, επαγγελματική διαχείριση πόρων και τοπικό χαρακτήρα προσελκύουν συνήθως περισσότερους δωρητές. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων προτείνει, επίσης, την υιοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού κώδικα που θα διασφαλίζει την αποτελεσματική αξιοποίηση των δωρεών, καθώς και την παροχή φορολογικών κινήτρων ή συμπληρωματικών δημόσιων κονδυλίων για την αύξηση των δωρεών.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο:
http://europa.eu.int/invest-in-research/policy/philanthropy_en.htm

Μάθετε Περισσότερα