Βραβείο Αριστείας στον Πρωτοπρεσβύτερο καθηγητή π. Γεώργιο Δράγα

Ο Πρωτοπρεσβύτερος καθηγητής π. Γεώργιος Δράγας βραβεύτηκε για το επιστημονικό του έργο με το Βραβείο Αριστείας διακεκριμένου Έλληνα ερευνητή για το έτος 2005, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Απριλίου 2006. Το συγκεκριμένο Βραβείο έχει θεσμοθετηθεί από την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο μιας πολιτικής για την ενίσχυση της αριστείας ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την ανάπτυξη του ΑΠΘ στο παγκοσμιοποιημένο και ανταγωνιστικό περιβάλλον έρευνας και επιστήμης.

Ο τιμώμενος Πρωτοπρεσβύτερος καθηγητής π. Γεώργιος Α. Δράγας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και συνέχισε στο Princeton και στο Durham University, όπου ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές και δίδαξε Πατρολογία, Δογματική και Ορθόδοξη Θεολογία την περίοδο 1974-1995. Από το 1995 μέχρι σήμερα διδάσκει Θεολογία των Πατέρων στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά το συγγραφικό του έργο, έχει εκπονήσει περισσότερες από 20 επιστημονικές μελέτες για τους Πατέρες της Εκκλησίας, ενώ 280 άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει μεταφράσει στα αγγλικά έργα των αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου Αλεξανδρείας, καθώς και σύγχρονων Ελλήνων θεολόγων. Συγγράφει τις επιστημονικές εισαγωγές της νέας έκδοσης της Πατρολογίας, ενώ έχει συμμετάσχει στις εκδοτικές επιτροπές των περιοδικών 'Theology and Church', 'The Greek Orthodox Theological Review', 'Abba- Salama', 'Theological Review Texts and Studies'.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος καθηγητής π. Γεώργιος Α. Δράγας έχει διατελέσει Διευθυντής των Orthodox Theological Institute (Durham) και Coptic Orthodox Patristic Center (Cairo). Από το 1980 ως ιερεύς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και, μετά το 1995, ως ιερεύς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Βορείου Αμερικής έχει εκπροσωπήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στους διαθρησκευτικούς διαλόγους με τους Αγγλικανούς, τους Μεταρρυθμιστές, τους Μεθοδιστές και τους Μουσουλμάνους. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει στις Γενικές Συνελεύσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών. Τέλος, πέρσι, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας Θεολογίας από το τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση απονομής του Βραβείου παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκκλησιαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.λπ.