Προκηρύχθηκαν τα Εθνικά Βραβεία 'Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη'

Θεωρώντας τη συμμετοχή των γυναικών στην επιστημονική έρευνα ως αποφασιστικό παράγοντα για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο, η L'ORΕAL Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO ανακοίνωσαν το πρόγραμμα των ετήσιων Εθνικών Βραβείων 'Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη'. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η επιβράβευση νέων Ελληνίδων επιστημόνων που έχουν υλοποιήσει υποδειγματική έρευνα στο χώρο των Βιοεπιστημών και των Επιστημών των Υλικών και έχουν παραγάγει έργο με σημαντική επιστημονική αξία.

Συγκεκριμένα, η L'ORΕAL Ηellas, υποστηρίζοντας και επεκτείνοντας το διεθνές πρόγραμμα L'ORΕAL-UNESCO 'Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη', το οποίο από το 1998 τιμά τη συνεισφορά των γυναικών επιστημόνων παγκοσμίως με βραβεία και υποτροφίες, εγκαινιάζει στην Ελλάδα τη δημιουργία δύο ετήσιων Εθνικών Βραβείων μεταδιδακτορικής έρευνας, αξίας 10.000 ευρώ το καθένα.

Τα Εθνικά Βραβεία θα χορηγούνται σε γυναίκες ηλικίας μέχρι 35 ετών, κατόχων διδακτορικού διπλώματος, οι οποίες ασχολούνται με την επιστημονική έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών και των Επιστημών των Υλικών σε Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας.

Η κατάθεση υποψηφιοτήτων άρχισε στις 2 Μαΐου 2006. Αιτήσεις θα υποβάλλονται στη Γραμματεία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO (Ακαδημίας 3, τηλ: 210 368 23 95, fax: 210 368 2384) έως την 1η Σεπτεμβρίου 2006.

Την υποψηφιότητα θα αξιολογήσει Επιτροπή Κρίσης υψηλού επιστημονικού κύρους υπό την προεδρία του κ. Νικολάου Χατζηχρηστίδη, καθηγητή Τμήματος Χημείας του Πανεπιστήμιου Αθηνών και μέλους της Επιτροπής των Διεθνών Βραβείων L'ORΕAL-UNESCO.

Οι νικήτριες των Εθνικών Βραβείων θα ανακοινωθούν την 1η Νοεμβρίου 2006, ενώ η τελετή απονομής θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου 2006.

Διεθνή Βραβεία και Υποτροφίες L'OREAL-UNESCO για γυναίκες ερευνήτριες

Από το 1998, η L'ORΕAL και η UNESCO έχουν αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιούν κοινά προγράμματα, μέσω αμοιβαίας και συντονισμένης συνεργασίας, τα οποία θα ενισχύουν τη θέση των γυναικών σε διεθνή κλίμακα γενικότερα και στην επιστημονική τους εργασία ειδικότερα. Μέχρι σήμερα έχουν τιμηθεί 42 κορυφαίες γυναίκες επιστήμονες με το Βραβείο L'ORΕAL-UNESCO, ενώ 90 υποτροφίες χορηγήθηκαν σε νέες ερευνήτριες για να ασχοληθούν με την επιστήμη.

Τα Διεθνή Βραβεία L'ORΕAL-UNESCO αποτελούν αναγνωρισμένες ετήσιες διακρίσεις που απονέμονται σε 5 κορυφαίες γυναίκες ερευνήτριες από όλο τον κόσμο (εναλλάξ, τη μια χρονιά στον κλάδο των Βιοεπιστημών και την άλλη στον κλάδο των Επιστημών των Υλικών) που εκπροσωπούν τις ηπείρους: Αφρική, Ασία-Ειρηνικό, Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Βόρειο Αμερική. Η αξία των Βραβείων L'ORΕAL-UNESCO ανέρχεται σε 100.000 δολάρια το καθένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από αυτές τις κορυφαίες επιστήμονες έχουν προταθεί για Βραβείο Νόμπελ.

Για το 2006 τα Βραβεία L'ORΕAL-UNESCO απονεμήθηκαν στις ακόλουθες γυναίκες επιστήμονες:
α) Καθηγήτρια Habiba Bouhamed Chaabouni (Τυνησία, Πανεπιστήμιο Τύνιδας), 'Για τη συμβολή της στην ανάλυση και την πρόληψη κληρονομικών διαταραχών'
β) Καθηγήτρια Jennifer Graves (Αυστραλία, Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας, Canberra), 'Για το ερευνητικό της έργο στην εξέλιξη των γονιδιωμάτων των θηλαστικών'
γ) Καθηγήτρια Christine Van Broeckhoven (Βέλγιο, Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας) 'Για τις γενετικές έρευνες που πραγματοποίησε για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές'
δ) Καθηγήτρια Esther Orozco (Μεξικό, Κέντρο Προηγμένης Έρευνας CINVESTAV, Εθνικό Πολυτεχνικό Ίδρυμα) 'Για την ανακάλυψη του μηχανισμού και του τρόπου ελέγχου των λοιμώξεων από αμοιβάδες σε περιοχές με τροπικό κλίμα'
ε) Καθηγήτρια Pamela Bjorkman (ΗΠΑ, Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes, Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας CalTech) 'Για την ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τους διάφορους στόχους'.

Παράλληλα, από το 2000 απονέμονται κάθε χρόνο Διεθνείς Υποτροφίες σε 15 νεαρές γυναίκες ερευνήτριες (3 από κάθε ήπειρο), που διεξάγουν διδακτορική ή μεταδιδακτορική έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών. Από το 2006 η αξία των υποτροφιών διπλασιάστηκε σε 40.000 δολάρια, καλύπτοντας χρονική διάρκεια 2 ετών.